24. listopadu 2017 • 12:28

Bratislava se třese, může přijít o MS v hokeji 2019. Nahradí ji Praha?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí hokejoví fanoušci se tetelili blahem. Světový šampionát 2015 se po jedenácti letech uskutečnil v České republice, o čtyři roky později se mělo hrát také blízko, příznivci se těšili na výlet Slovensko. Ale bude to skutečně tak? Pořadatelé mistrovství světa v hokeji 2019 hlásí rok a půl před startem akce potíže.



Hlavním svízelem je Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě, zamýšlené to hlavní pódium pro hokejovou reprezentační smetánku, který se urgentně hlásí o rekonstrukci. Ta by se měla vyšplhat až na 5 milionů eur (asi 125 milionů korun), které má zaplatit město Bratislava. Tedy na papíře, město se zaplacení zříká a přehazuje odpovědnost na Slovenský svaz ledního hokeje (SZLH), nebo stát.

Že je rekonstrukce stadionu naprosto nezbytná, potvrdila i delegace z Mezinárodní hokejové federace (IIHF), která bratislavskou arenou před měsícem procházela.

"Po návštěvě nám sepsali věci, které je třeba opravit. Jde například o rekonstrukci chladícího systému, výměnu mantinelů a jiných věcí, které od posledního slovenského MS v roce 2011 už prostě nesplňují kritéria," popsal pro slovenký deník Nový Čas prezident SZLH Martin Kohút a pokračoval.

"Všechny požadavky inspekce jsme sepsali a přeposlali na bratislavský magistrát, který je majitelem areny."

Šéfa slovenského hokeje Kohúta výsledná cena za rekonstrukci domácího stánku Slovanu Bratislava, účastníka KHL, překvapila. Na košickou Steel Arenu, druhý stadion pro MS, která také potřebuje nový háv, bude potřebovat jen jeden milion eur (25 milionů korun).

"My jsme s tou sumou nepřišli, vyčíslil ji magistrát Bratislavy na základě vznesených připomínek u IIHF. Zajímalo by mě velmi, jak k té ceně došli. Povím to takhle: hala od roku 2011 vydělává ročně z různých akcí a pronájmu plus minus 2 miliony eur. Ale je třeba se o ní starat, investovat do údržby a modernizace, ale ne z ní je těžit," má jasno Kohút.

Prezident SZLH pro Nový Čas potvrdil, že by celá situace mohla vyústit i do kritického scénáře, že by o hokejové dostaveníčko nepřišlo jen hlavní město Bratislava, ale dokonce celé Slovensko.

"Ano, to je bohužel realita. Pokud do června 2018, kdy je kongres Mezinárodní hokejové federace, neposkytne město Bratislava finance na opravy, hrozí dva scénáře. Buď přijdeme kompletně o celé MS 2019, nebo přijdeme o Bratislavu jako jedno z hracích měst. Tu by jako hlavní dějiště musela nahradit jiná metropole, v okolí je Praha, Vídeň nebo Budapešť. Tam by se turnaj mohl také odehrát," přiznal Kohút.

Vysoká suma na rekonstrukci Zimního stadionu Ondreje Nepely zaskočila i primátora města Iva Nesrovnala, který plánuje poslat na vedení areny kontrolu.

"Byl jsem informovaný o tom, v jak nevyhovujícím stavu je celkem nedávno otevřený stadion je. Že jeho rekonstrukce by nás mohla stát neuvěřitelných pět milionů korun. Tato informace byla pro mě šokující i proto, že město stadion stále splácí, příští rok vyplatí poslední splátku šesti milionů eur. Blížící se MS bude hostiti Bratislava, náležitá reprezentace našeho města je proto velmi důležitá. Než ale přistoupíme k opravám, zjistíme si reálný stav věcí," uzavřel pro Nový Čas Nesrovnal.

Konrád o kanadském kouči: Jde z něj respekt. Tréninky mají vyšší tempo než do teď
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud