Pavel Bárta
27. listopadu 2014 • 14:18

Rozhodčí tiše hrozí bojkotem: Chceme, aby se Kysela omluvil

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli se to neudělá, odmítneme pískat zápasy Litvínova. Tak nějak měla znít tichá dohoda extraligových rozhodčích. Ti žádají, aby se litvínovský manažer Robert Kysela po omluvě klubům a jmenovitě Zlínu za svoje nedávné výroky řádně omluvil taky hlavnímu sudímu Romanu Polákovi.



Šéf nejvyšší soutěže Josef Řezníček obdržel od skupiny rozhodčích dopis, v němž se vyjadřují ke sporu Roberta Kysely s jejich kolegou Romanem Polákem. Generální manažer Litvínova během vystoupení v České televizi v reakci na utkání ve Zlíně (14. listopadu) poukázal, že utkání nebylo řízeno korektně a že to zavánělo až korupčním jednáním. Arbitři se cítí dotčeni, ostrá slova prý mají dopad i na ně.

„Ten materiál zatím není veřejný, ale obsahuje víc bodů, k nimž se rozhodčí vyjadřují. V závěru taky ke sporu Roman Polák - Robert Kysela,“ upřesnil Řezníček, jenž už na zítřejší dopoledne svolal schůzku obou hlavních aktérů. S jasným cílem. „Pokouším se smírčí cestou konflikt mezi nimi dvěma vyřešit,“ přiznal.

KYSELA V ČT:

„Je smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně. Asi minutu po zápase mi volal Patrik Martinec (sportovní manažer) ze Sparty s tím, že se jim ve Zlíně stalo to samé. Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam až by tyhle věci mohly dojít, ale chodí mi e-maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit, vyhnout se tomu, ale tohle si rozhodčí prostě nemůžou dovolit.“

Podle informací Sportu obsahuje komuniké rozhodčích podpisy všech sedmi profesionálů. S tímto statutem v sezoně 2014/15 působí v extralize jako hlavní Martin Fraňo, Pavel Hodek, René Hradil, Jan Hribik, Vladimír Pešina, Vladimír Šindler a Robin Šír. Dalšími, kdo stanovisko podpořili, jsou Martin Homola, který minulý týden požádal o přerušení činnosti, a čárový sudí Stanislav Barvíř. Ten po rozpuštění asociace rozhodčích před dvěma lety zastupuje coby nejstarší komunitu mužů v pruhovaném, zejména pak ve vztahu k hokejovému svazu.

„Takovou kauzu zažíváme poprvé. Zformulovali jsme společné stanovisko, které vyzývá pana Kyselu, aby se za svoje nepatřičné výroky omluvil. Nechceme to vnímat jen jako spor Romana Poláka s panem Kyselou, nýbrž jako zásadní věc. Stavíme se za svého kolegu a zároveň to vyjádření vnímáme tak, že bylo namířeno na nás všechny,“ řekl Sportu Barvíř.

Kysela se za svá slova všem klubům a konkrétně Zlínu omluvil už minulý týden na zasedání APK. Polák, jenž 14. listopadu řídil onen zápas Litvínova společně s dalším hlavním Robertem Čechem, žádá od severočeského bosse totéž. „Jde o to, aby se pan Kysela omluvil Romanu Polákovi písemnou formou, kterou on může zveřejnit, a tím očistit sebe i nás,“ nastínil mluvčí rozhodčích.

Pokud by se tak nestalo, jsou sudí údajně připraveni bojkotovat utkání Litvínova. Tahle krajní možnost hrozí, ačkoli sami arbitři popírají, že by něco takového chystali, v komuniké se o tom nezmiňují. „Žádné další kroky jsme nespecifikovali, neplánujeme odvetná opatření, ať se stane to, či ono. Existují pracovní verze, ale nepostupujeme podle žádné z nich, čekáme na setkání pana Kysely s Romanem Polákem,“ ujišťoval včera Barvíř.

Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
Video se připravuje ...

V případě, že by hokejové „zebry“ nedostály svému požadavku a přece jen odmítly pískat utkání Litvínova i přesto, že na ně budou delegovány, znamenalo by to z jejich strany porušení smlouvy. Obezřetnost je tedy na místě. Ředitel extraligy Řezníček usiluje o smír, hodlá zabránit tomu, aby se spor dál hrotil.

„Řekl jsem jim, že v žádném případě nechci, aby se takto vymezovali. Celá skupina rozhodčích se postavila za svého kolegu, protože si myslí, že to má dopad i na ně, cítí se být spojováni s tím, že se někde měli dopouštět korupčního jednání. Já chci ten problém vyřešit. Dovolil jsem si svolat schůzku Roberta Kysely s Romanem Polákem na neutrální půdě. Bezpochyby tam k něčemu došlo, uvidíme, jak se k tomu oba postaví, až si spolu sednou ke stolu. Pozvání přijali,“ shrnul Řezníček.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud