Miroslav Horák
22. prosince 2012 • 16:45

Miloš Říha ťuká na dveře mizerných Pardubic. Kdy mu otevřou?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo shlédl pardubické hokejisty v pátečním zápase na Slavii, nemusel dlouho přemýšlet o aktuálním stavu mistrovského souboru. Páni, tohle je krize! Přímo ukázková. Po ledě se potulovali zvadlí hráči a ani náznakem netušili, jak se přes vypolstrovanou slávistickou obranu dostat. Bez energie, bez šťávy a s hurá hokejem neměli nárok.



Debakl 0:5 věrohodně vypověděl o nehynoucí pardubické mizérii, vedení klubu si okamžitě po zápase objednalo audienci v kabině a tam poražené zpražilo.

Chvíli poté lídr týmu Aleš Hemský povykládal o tom, že stávající ofenzivní systém kouče Mojmíra Trličíka není účinný a že to chce změnu. A že i hráči by se měli nad sebou zamyslet. Svatá pravda.

Tohle nevypovídá nic o tom, že by v táboře mistrů panovala pohoda a všichni táhli jedním směrem. To fakt ne.

Co tedy s tím? Pardubice mají po ruce dvě řešení. Konzervativní a razantní. První spočívá v tom, že stávající trenér zůstane, nechá si říct ohledně proměny herního stylu na výrazně defenzivnější. A všichni do kupy budou doufat, že odchod tahounů Hemského s Krejčím způsobí pozitivní šok.

Doteď se ostatní až příliš spoléhali na jejich ofenzivní um. Třeba teď díky posunu vzhůru sestavou pookřejí a začnou naplňovat schované předpoklady. Není to vůbec jisté, ale ani vyloučené.

Říha do Pardubic chce...

Druhá varianta si žádá patřičné sebevědomí z nejvyšších míst. Skýtá však větší naději na uzdravení a dlouhodobou vizi. Ano, řeč je o nástupu v tuto chvíli volného Miloše Říhy.

Pardubice možná ani netuší, jaké možnosti se jim otevírají. Ne snad, že by z Petrohradu uvolněný kouč automaticky znamenal jistotu kumulace medailí na dlouhé roky dopředu, ale o nabídce velké trenérské kvality netřeba spekulovat.

A co je hlavní, Říha jasně dává najevo, že do Pardubic chce. Navíc na svou stranu postupně získává i důležitou obec – fanoušky.

Krizí zmítaný klub musí jednat, nemá čas přešlapovat na místě. Říha totiž nebude donekonečna čekat na pardubické laso, kdyby chtěl, mohl rovnou zůstat v Rusku, v těchto dnech například řeší nabídku Nižného Novgorodu.

Miloš Říha v pátečním rozhovoru pro deník Sport přesvědčivě prohlásil, jak ho to láká domů. Ale že zájem musí mít obě strany. Šlo o jednoznačné ťukání na pardubické dveře, do nichž by rád vstoupil na drahnou řádku let s tím, že by chtěl zotavit i tamní mládež.

Věc má háček navíc. Protřelý kouč se pravděpodobně nespokojí pouze s rolí trenérskou, hodlá k ní připojit i úvazek sportovně manažerský… Na tahu je tedy klubový boss Roman Šmidberský. Na jaře ukázal, že má značnou kuráž, když vymetl architekta posledních úspěchů Zbyňka Kusého.

Dokáže, že „má koule“ i teď? Aby pak nelitoval, až mu Pytláka Říhu uzme někdo jiný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud