30. prosince 2013 • 21:06

Hokejisté Sparty potřetí porazili Litvínov i díky gólům Tona

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Sparty se rozloučili s rokem 2013 výhrou nad Litvínovem 5:1. Pražané tak severočeského soupeře porazili i potřetí v sezoně. Na zisku tří bodů ve 34. kole extraligy se dvěma góly podílel útočník Petr Ton, který si tak upevnil pozici nejlepšího střelce soutěže a nejproduktivnějšího hráče. Sparta si zároveň díky porážce Hradce Králové upevnila vedení v extralize, na Východočechy má k dobru již 11 bodů.


Téměř devět tisíc fanoušků v Tipsport areně bylo dlouho svědky vyrovnaného zápasu bez velkých šancí na obou stranách. Navíc se oba celky mohly spolehnout na pozorné brankáře Pöpperleho a Francouze. Litvínov ani Sparta se nedokázaly prosadit ani v úvodních přesilových hrách, i když Pražany výhoda povzbudila a krátce po návratu vyloučeného Chaloupky na led se prosadil pohotovou dorážkou Pech. "Od začátku to nebylo ono. Litvínov ale hrál dobře do obrany a na rychlé brejky. A my jsme si na to museli dávat pozor," řekl Pech.

Vzápětí zahrozili Bahenský s Formanem, ale prosadila se zkušenější dvojice v dresu Sparty - Hlinka s Tonem. Nejproduktivnější duo extraligy sehrálo ukázkově přečíslení dva na jednoho a domácí vedli o dvě branky. Když poté ve 24. minutě našel Forman skulinku u pravé tyče Francouzovy branky, zdálo se, že Sparta v poklidu získá další tři body.

Litvínovu se ale podařilo v 29. minutě snížit v početní výhodě, když se ve svém třetím zápase v dresu Vervy poprvé prosadil host z prvoligových Českých Budějovic Skuhravý. Sparta mohla získat třígólový náskok zpět při dvou soupeřových vyloučeních v rychlém sledu, Francouz ale potvrdil, že se mu momentálně daří, a udržel svůj tým ve hře o body.

Písařík a Ručinský navíc mohli v závěru druhé třetiny drama ještě zvýšit, Pöpperle byl ale pozorný. "To byl asi klíčový moment zápasu. Kdyby se hostům podařilo snížit, bylo by to v poslední třetině těžké. Pepís (Pöpperle) nás ale podržel," uvedl Ton, který navíc již jedenáct sekund po začátku třetí části zvýšil na 4:1, když byl na konci vzorové kombinace elitní formace Sparty.

"To jsou věci, které pořád zkoušíme, a zase to vyšlo," radoval se Ton, který má momentálně na kontě již 28 branek. "Jsem rád za každý gól. Tentokráte jsem to měl ale snadnější. Jednou jsem skóroval do prázdné, podruhé po přečíslení a ideální přihrávce Jardy Hlinky," řekl.

O osudu utkání tak bylo rozhodnuto a Spartu nakonec nemuselo ani mrzet, že nevyužila další přesilové hry. V poslední minutě se navíc domácí tým prosadil popáté, Francouze prostřelil Klimek. "Sparta má ohromnou sílu v útoku a dnes to potvrdila. Musíte si vždy dávat pozor na všechny hráče, ne jen Petra Tona, a nám se to dnes nepodařilo," uvedl Francouz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud