29. května 2014 • 12:59

Na turnaj nevidomých futsalistů přijedou i vítězové paralympiády

Autor: ČTK
Vítězové brazilské ligy z týmu ICB Bahía budou o víkendu obhajovat prvenství v mezinárodním turnaji nevidomých futsalistů Bučovice Blind Football Cup. V kádru budou i tři hráči ze zlatého brazilského týmu z paralympiády v Londýně. Vedle Brazilců přijedou tři kluby z Německa, po jednom z Británie, Maďarska, Řecka a české barvy bude hájit celek Avoy MU Brno.


Futsal nevidomých je od roku 2004 součástí programu paralympijských her. "Pro nevidomé je to nejdynamičtější sport, který utužuje a zlepšuje prostorovou orientaci," řekl na dnešní tiskové konferenci nevidomý futsalista Jiří Fenz.

Při futsale nevidomých čtyři hráči v poli nevidí, pokud mají zbytky zraku, tak mají oči převázané páskou. Pouze brankáři vidí, pohybují se ale v omezeném prostoru. Kromě ozvučeného míče může hráče navigovat brankář, trenér a pouze jedna další osoba. Diváci jsou potichu, aby komunikaci hráčů nerušili.

"Nejtěžší je orientace po hřišti, zvukových podnětů je hodně. Důležitý je i pohyb s míčem. Jak se jej nevidomý fotbalista naučí, tak ho hra začne bavit," tvrdí Fenz.

Futsal nevidomých se v Česku hraje od roku 2008, kdy se stal součástí výuky na Masarykově univerzitě v Brně. "Přibývalo nám hodně nevidomých studentů, kterým jsme v rámci povinné vysokoškolské výuky chtěli zpřístupnit sportovní aktivity. Z brazilské iniciativy jsme začali s futsalem," vysvětlil Petr Peňáz, ředitel střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás.

Články odjinud


Články odjinud