21. července 2014 • 20:05

Satoranský fandil Realu, teď se ale chce prosadit v Barceloně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Odmala fandil fotbalistům Realu Madrid, nyní však bude hrát za největšího rivala Barcelonu. Řeč je o českém basketbalistovi Tomášovi Satoranskému, který se minulý týden dohodl na angažmá ve slavném katalánském klubu a splnil si tak svůj sen hrát v jednom z nejsilnějších týmů Evropy.


"Já jsem od mala fandil ve fotbale Realu Madrid, měl jsem v Praze i jejich televizní kanál a sledoval všechny zápasy Realu, když tam hrával Zinedine Zidane, ale teď tohle fanouškovství musí hodně rychle zmizet," prozradil Satoranský na dnešním setkání s médii na tréninkovém kempu reprezentace.

Rozhodně mu ale nevadí, že si ho nevybral Real, ale právě Barcelona. Naopak. "Barcelona je pojem v každém sportu, i v basketbale je to jeden z nej týmů, kam se dá dostat. Já navíc chtěl zůstat ve Španělsku, takže je to tak trochu splněný sen," dodal.

Satoranský má za sebou ve 22 letech životní sezonu, byl nejlepším hráčem Sevilly a nyní toužil po další výzvě. Washington Wizards mu nabízel šanci poprat se o místo v NBA, kam ho předloni draftoval, ale odchovanec USK se rozhodl jít postupnými kroky a nejprve se prosadit v euroligovém celku. Věří, že ho to lépe na NBA připraví a za dva roky už přijde jeho chvíle.

"Washington mě chtěl, ale já se rozhodoval srdcem. Trochu i doufám, že mi to otevře dveře do NBA, protože jít tam z Barcelony bude mít přeci jen váhu," řekl Satoranský, pro kterého byla Barcelona jasnou prioritou. "Věděl jsem, že bez angažmá nezůstanu. Bylo několik nabídek, především z Valencie, ale jak se ozvala Barcelona, byla mojí prioritou. Proto jsem nadšený, že to vyšlo," dodal.

Zatímco dosud šéfoval týmu složenému zejména z mladých talentovaných hráčů, nyní se bude snažit být lídrem hráčů, jako jsou Maciej Lampe, Ante Tomič či španělský mistr světa Juan Carlos Navarro.

"Mým cílem je být lídrem takových hráčů. Nemyslím, že z nich budu mít takový respekt. Přeci jen proti nim pět let hraji. Navíc Juan je velmi přátelský," reagoval Satoranský. Věří, že mu především v začátcích pomůže i zkušený brazilský rozehrávač Marcelinho Huertas, se kterým se bude na hřišti střídat. Třetího do party jim má dělat mladý švédský odchovanec Ludde Hakanson.

"Vím, že nebudu na hřišti trávit tolik času jako v Seville, ale myslím, že jsem na konkurenci připravený. Potřeboval jsem větší výzvu a konkurenci," dodal.

Barcelona je opravdový velkoklub, kde jsou propojené všechny sportovní oddíly, Satoranský se tak může v areálu potkávat i s fotbalisty v čele s Lionelem Messim. "Už když jsem tam teď pár dní byl, tak jsem poznal, jak velkou atrakcí tam fotbal je. I já si tu šanci nenechám ujít a budu se na fotbal chodit dívat. To by byl hřích, kdybych toho nevyužil," prozradil Satoranský.

Díky angažmá v Barceloně by si mohl zahrát i proti svému kamarádovi z reprezentace Janu Veselému, který je před podpisem smlouvy s Fenerbahce a oba celky se sejdou v jedné skupině Euroligy. "Byl bych jen rád, kdybychom se takhle mohli potkat a poprvé si proti sobě zahrát. Věřím, že to vyjde," dodal Satoranský.

Nyní se těší na měsíc strávený s českým národním týmem, se kterým bude v srpnu bojovat v kvalifikaci o mistrovství Evropy. I kvůli tomu byl rád, že se jeho přestup do Barcelony stihl dotáhnout včas, aby stihl závěr přípravy. "Je tu nový trenér, tak je důležité, abych odehrál s týmem co nejvíce zápasů, abychom se sehráli," dodal hvězdný rozehrávač.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud