30. července 2014 • 09:53

Všestranná Drahotová zatím tíhne k chůzi, jde jí nejlépe

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ten úspěch může znamenat pro Anežku Drahotovou mílový krok k rozhodnutí, kterému odvětví a které disciplíně dá přednost. Osmnáctiletý obrovský talent českého sportu vyhrál minulý týden juniorské mistrovství světa v chůzi na 10 km ve světovém rekordu své kategorie a právě tato disciplína je zatím Drahotové nejblíže. Byť pojede letos v říjnu s Martinou Sáblíkovou i na mistrovství světa v cyklistice.


Už loni na atletickém světovém šampionátu v Moskvě vytáhlá a hubená sportovkyně šokovala svět, když valnou část závodu vedla a nakonec skončila na sedmém místě ve vyrovnaném českém rekordu. "Myslím si, že sedmá na světě mezi cyklistkami nebude, tak snad zůstane u atletiky," věřil šéftrenér Tomáš Dvořák. "Nevím, jestli to bude zlom ve výběru, ale zatím vidím, že atletika a konkrétně chůze je mojí nejsilnější stránkou. Chci se ale věnovat i ostatnímu," uvedla Drahotová.

Za vítězství na MSJ byla moc ráda. "A ten světový rekord? Ne že bych to plánovala, ale byla jsem na ten závod dobře připravená, hrozně jsem se na něj těšila," povídala po úterním návratu z USA domů. Má ale tak nabitý program, že zatím životní úspěch ani neslavila. Čeká ji ME v Curychu, kde je rázem adeptkou na cenný kov. "Já tam jedu s tím, že chci podat co nejlepší výsledek. Ale medaile reálná je, je v mých silách," uznala.

V atletice závodí za USK Praha, v cyklistice za CTP Talent Šimůnek. Je neuvěřitelně všestrannou sportovkyní. Loni ovládla juniorskou časovku na mistrovství republiky, medaile má z triatlonového domácího šampionátu, v atletice se přihlašuje do závodů nejen na silnici a na dráze do středních a delších tratí, ale také do krosu či běhu do vrchu, v němž byla loni sedmá na MS juniorů. Na ME v Rieti v atletice splnila limit na chůzi, steeple a tři další vytrvalecké tratě - 1500, 3000 a 5000 metrů. Vyhrála ME na 10.000 metrů na dráze a v Rieti také vyhrála chodecký závod. Letos byla druhá v hromadném silničním závodě a třetí v časovce. Loni dokonce uvažovala o běhu na lyžích. "Je dobrá ve všem, co trvá déle než dvě minuty," tvrdí o ní kouč Ivo Piták.

V Eugene mohla ještě běžet i steeple, ale nakonec od toho upustila, protože nebyl ve stejný den. "To bych ještě byla v euforii, to bych zvládla, ale bylo to až druhý den," uvedla. Před spaním si říkala, že uvidí ráno. A byla unavená. "Chtěla jsem si odpočinout, abychom mohli hned začít s přípravou, protože na ME zbývá relativně málo času," vysvětlila. "Takže i ty oslavy si vynahradím po Evropě," zopakovala.

Na základě výsledků domácího šampionátu si vybojovala účast na MS v cyklistice, které bude od 1. října ve Španělsku. Je prvním rokem v seniorské kategorii. "Takže pojedu sbírat zkušenosti, ale moc se na to těším. Po ME v Curychu bude nějaký odpočinek a pak to kolo je dobré nastartování zimní přípravy," usmívala se.

Pokud všechno půjde dál stejně dobře, Drahotová by se mohla stát první českou sportovkyní, která by na jedněch olympijských hrách mohla startovat ve dvou odvětvích. "Myslím, že nic není nereálné. Když jsem byla před dvěma lety na juniorském MS v Barceloně, tak jsem si nemyslela, že teď vyhraju a ještě ve světovém rekordu," pousmála se. "Ale ta světová špička je tak úzká, že by to bylo kuriózní uspět v obou sportech. Spíš si myslím, že si vyberu jednu disciplínu," přemítala. Třeba to bude atletika.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud