30. července 2014 • 14:14

Překážkářka Rosolová dohnala manko, formu otestuje na MČR

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dva měsíce se atletka Denisa Rosolová po halové sezoně potýkala se zdravotními problémy, nyní už je v pořádku a připravena o víkendu při domácím šampionátu v Ostravě prokázat, že tréninkové manko dohnala a může se na nadcházejícím ME v Curychu pokusit obhájit stříbrnou medaili v běhu na 400 metrů překážek z Helsinek 2012. K optimismu ji opravňuje kvalitní osobní rekord na netradiční trati 300 metrů z minulého týdne 36,58 sekundy.


Při letošním halovém MS v Sopotech upadla ve finále běhu na 400 metrů a odnesla si z karambolu naprasklou čéšku. Po týdnu se jí do kolena dostal silný zánět, že sotva chodila. "To jsem doma brečela, protože jsem se nemohla po svých dojít ani napít," vzpomínala. Do toho se po mítinku v Eugene ukázalo, že si při pádu v hale pochroumala také rameno. "Ale už je to snad také v pohodě, nijak mě to neomezuje," uvedla dnes.

Do všech potíží se ale přidal další problém, neboť lékaři jí v krvi objevili streptokoka. "Čímž se vysvětlilo, proč jsem pořád byla unavená, ale snad už je to všechno zažehnáno. Když se na to přišlo, tak už ta léčba pak šla dobře. Snad ta moje špatná výkonnost byla tím. Bylo toho docela hodně na pár měsíců, tak snad jsem si to vybrala do olympiády v Riu," věřila. Právě za dva roky by ráda na OH ukončila kariéru.

Test na třísetmetrové trati Rosolové vlil novou krev do žil. "Doufám, že moje forma stoupá, snad se to projeví," věřila. Stále častěji ale od kolegů poslouchá, jestli by se neměla vrátit k hladké čtyřstovce, že překážky jí tam stejně překážejí. O víkendu se ale ukáže. "Snad se přiblížím evropské špičce, která není naštěstí až tak daleko," uvedla.

Hranicí spokojenosti je pro ni čas pod 55 sekund. Hranicí průšvihu pak výkon nad 56 sekund. "Pak bych asi vážně uvažovala, že v Curychu na ME poběžím raději hladkou čtyřstovku. Ale je to blbé, protože bych si ji potřebovala někde vyzkoušet," prohlásila. "Z třístovky toho člověk moc nezjistí," upozornila. "Věřím, že poběžím rychle, chci to zkusit, víc mě to i baví. Na medaile bude třeba běžet pod 55, letos se tak moc rychle v Evropě neběhá," prohlásila.

Sedmadvacetiletá bývalá dálkařka a vícebojařka se o víkendu poprvé na domácím šampionátu postaví proti Zuzaně Hejnové, pro niž to bude test jejího zdravotního stavu. Hejnovou pobolívá pata a mistryně světa dokonce uvažuje, že by ukončila sezonu. Pro Rosolovou byly výkony její bývalé parťačky z tréninkové skupiny motivací zejména v olympijském roce 2012, kdy vybojovala na ME stříbro a pak byla ve finále olympiády. "Ale loni byla jinde, nešla porazit," připomněla Hejnové sezonu snů.

Nyní překážkářce drží palce. "Mrzí mě to, že má potíže. Vím, jaké to je, jak to člověka psychicky sráží, když se z toho nemůže vyhrabat. Je to pro ni těžké, přála bych jí, aby mohla na závody, abychom se praly, může to pomoci oběma," upozornila Rosolová. Sama ale nebude bojovat s Hejnovou. "Ale s časem. Snad mi v cílové rovince zase na záda nesedne nějaký slon," doufala s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud