31. července 2014 • 13:25

Rok po operaci ramena je volejbalistka Havelková v plné formě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Přesně před rokem se kapitánka volejbalové reprezentace Helena Havelková podrobila v Itálii komplikované operaci ramena, která ji nadlouho poslala mimo palubovky. Zranění ji tehdy připravilo o Grand Prix, mistrovství Evropy i lednovou kvalifikaci o postup na mistrovství světa, přišla také o velkou část sezony v Eczacibasi Istanbul, s nímž v březnu obsadila čtvrté místo v Lize mistryň. Původně tříměsíční prognóza doby léčení se značně protáhla, ale dnes už je Havelková opět oporou národního týmu a v plné tréninkové i herní zátěži.


"Nechci to zakřiknout, ale rameno už je v pořádku. Žádné problémy nemám," uvedla Havelková v Brně, kde národní tým čeká od pátku druhý turnaj ve skupině 3 v rámci světové Grand Prix. Soutěž má nadějně rozehranou a má nakročeno do finálového turnaje. "Teď musíme potvrdit naši výkonnost. Zdejší halu dobře známe, vyhovuje nám," uvedla Havelková.

Důrazná smečařka měla v pravé ruce odtrženou šlachu od bicepsu a dlouhé měsíce místo volejbalu jen rehabilitovala. Zejména ji mrzelo, že nemohla reprezentaci pomoct v kvalifikaci o MS. "Po olympiádě se jedná o druhou nejvýznamnější soutěž, bohužel na ní budeme v září chybět. Musíme čekat další čtyři roky na příležitost," litovala Havelková.

Sama nikdy neodmítla reprezentovat. Vždy se zřekla volna a dala přednost tvrdé letní přípravě. "Pomáhá mi to k volejbalovému růstu nejen v reprezentaci, ale následně i v klubu," uvedla Havelková.

V minulých dvou sezonách se nejlepší česká volejbalistka sezony 2012/13 takto připravovala na působení v Krasnodaru a Istanbulu, byť vloni se při tom zranila, nyní se vrací do italského Busta, kde už v minulosti odehrála tři sezony. "Po uplynulé náročné sezoně jsem zatoužila po návratu. V Itálii je mi dobře, tamní liga má vysokou kvalitu a v Bustu trénuje Carlo Parisi, což také sehrálo velkou roli," jmenovala Havelková kouče české reprezentace.

Pod Parisiho dohledem chce vylepšit techniku, která zraněním utrpěla, a záměr se jí podařil už během reprezentační přípravy. Parisiho považuje Havelková za jednoho z největších odborníků. "Styl jeho práce mi vyhovuje. Respekt k němu mají i další spoluhráčky. Hodně mladých volejbalistek v reprezentaci může být rádo, že pod ním může trénovat," řekla Havelková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud