15. září 2014 • 17:07

Zlínský Stadion mládeže nově zdobí socha Emila Zátopka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Socha slavného běžce Emila Zátopka ode dneška zdobí zlínský Stadion mládeže. Je to to správné místo, zde Zátopek běhal a zde se setkal se svou ženou, řekl dnes ČTK autor sochy Radim Hanke. Bronzová socha v životní velikosti stojí poblíž atletického oválu, zároveň je však viditelná z ulice, která vede pod stadionem.


Hanke na soše pracoval od letošního března. Vycházel z fotografií a filmových záznamů Zátopkových běhů. Podobu sochy však konzultoval také s manželkou legendárního běžce Danou Zátopkovou.

"Měla cenné připomínky. Třeba že to typické Zátopkovo natočení hrudi jsem měl až moc výrazné, také k postavení nohy," podotkl sochař. Zátopková přijede ve středu do Zlína sochu slavnostně odhalit.

Letos 19. září by Zátopek oslavil 92. narozeniny, čtyřnásobný olympijský vítěz zemřel v roce 2000. Během své kariéry překonal kopřivnický rodák 18 světových a 61 československých rekordů. Jeho běžecká hvězda zazářila nejjasněji na OH 1952 v Helsinkách, kde jako první a dosud jediný atlet v historii vyhrál běhy na 5000 a 10.000 metrů i maraton.

Jméno atleta nese zlínská základní škola, která se zaměřuje na atletiku, hokej a plavání. Její žáci také blízký stadion využívají. Umístění sochy na stadionu iniciovali členové Zlínského hnutí nezávislých. Na její výrobu přispěla řada soukromých i veřejných institucí, včetně zlínského magistrátu a hejtmanství.

"Můžeme být pyšní na to, že se osudy Emila Zátopka a města Zlína propojily. Byl to vynikající sportovec a člověk. Sochu měl mít ve Zlíně už dávno. Beru to tak, že nyní vůči němu splácíme náš dluh," uvedl primátor Miroslav Adámek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud