30. září 2014 • 22:00

Kanada jsou mlátičky, ale věříme si na ně, tvrdí basketbalistky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky přivítaly, že se v osmifinále mistrovství světa utkají s Kanadou, přestože jde o neoblíbeného soupeře. Věří však, že jim pomůže výhra 55:52 nad Kanadou ze srpnového přípravného turnaje v Karlových Varech, když v poslední čtvrtině severoamerického soupeře zcela přehrály 23:6.


"Zase je třeba vidět to, že předtím jsme ji neporazili čtyři roky. Až nyní na turnaji v Karlových Varech. Ale sebevědomí to nyní určitě pomůže, i když je třeba to brát opatrně. Kanada tu hraje velmi dobře a trápila Francii i domácí Turecko," řekl trenér Lubor Blažek. "Jejich silou jsou obrana a tvrdost až na hraně. V útoku také hrají tvrdě, organizovaně a minimálně ztrácejí míče. Navíc jsou to střelci z dálky," zhodnotil osmifinálového protivníka.

Už před turnajem si plánoval osmifinále právě s Kanadou. "Tušil jsem, že budeme hrát s Kanadou, i když to dlouho nevypadalo, že by Kanada měla s Francií prohrát. Prohra s Francií o čtyři body ukazuje, že je to silný tým, osmý tým z OH 2012. Přesto bych řekl, že volba Kanada je z psychického hlediska přijatelnější," mínil Blažek.

Po dnešní prohře 43:67 se Španělskem se o soupeři českých basketbalistek rozhodovalo mezi Kanadou a Francií. Vicemistryně Evropy potvrdily roli favoritek a vyhrály 63:59. "Oba by to byli těžcí soupeři, ale asi jsme radši, že je to Kanada. I když jsou to jsou vrby mlátičky, nic nedarují zadarmo a chtějí to všechno udupat na morál," řekla Romana Hejdová.

Podobného názoru je i pivotka Alena Hanušová. "Osobně jsem si přála víc Kanadu, protože jsme je dokázaly porazit, i když po velkém zvratu, na turnaji ve Varech. Navíc jsou menší a my máme vyšší pivotky, takže bychom mohly hrát na koš a to by byla naše výhoda. Pro nás je psychicky lepší Kanada," připomněla Hanušová, že český tým je v průměru o čtyři centimetry vyšší.

Hlavními oporami Kanady jsou Kim Gaucherová, Miranda Ayimová či Tamara Tathamová, která hraje s českou rozehrávačkou Kateřinou Bartoňovou za Piešťanské Čajky. Lizine Murphyová zase působí spolu s Hejdovou v Angers. Reprezentantky s javorovým listem na dresu však spoléhají především na týmový výkon a nemají ve svém středu vyloženou hvězdu.

"Pro fanoušky je to trochu neznámé mužstvo, ale jde o hráčky, které studují či studovaly v USA, hrály NCAA a jejich basketbalové umění je velmi dobré," dodal Blažek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud