26. listopadu 2014 • 11:59

Fiala: Jako fanoušek bych na hokej s tolika vyloučeními nechodil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nový přísnější trend rozhodování, který nastavili sudí v již rozehrané hokejové extralize, dál vzbuzuje velké emoce. Hodně nahlas vyjadřovali svůj nesouhlas v úterním duelu proti Plzni olomoučtí diváci, kteří v jednu chvíli dokonce reagovali pískotem na rozhodnutí sudích, přestože v početní výhodě hrál po vyloučení Ryana Hollwega jejich tým.


"Diváci skandovali proti tomu vylučování a mají pravdu, je to extrém. Začali skandovat proti sudím i při vyloučení soupeřova hráče, to jsem nezažil," řekl olomoucký kouč Petr Fiala novinářům. "Snad je to neotráví, protože hra se rozkouskuje, není tam plynulost. Doma nám lidi fandili a hra měla tempo, ale minule v Mladé Boleslavi se na to nedalo koukat."

Právě v nedělním souboji obou nováčků se odehrála málo vídaná situace, kdy bylo od úvodního buly odehráno pouze 34 vteřin a domácí Středočeši měli v tu chvíli po třech vyloučeních v krátkém sledu výhodu přesilovky čtyři na tři. "Já být fanoušek, tak na takový hokej rozbitý tolika vyloučeními jdu jednou, dvakrát. A pak už nepůjdu," prohlásil Fiala.

Změnu posuzování faulů holí, k níž v extralize došlo před několika lety, přitom vítá. "To je v pořádku. Ale stejný výklad pravidel (jako nyní) byl přece před startem sezony. Pravidla jsou pořád stejná. Nerozumím tomu, proč se pískají některé věci. Nechápal jsem, proč šel ven jejich hráč Hollweg, proč šel ven Škůrek při našem prvním faulu... Jirka Dopita se ptal sudího, za co to bylo. Prý 'šroubovák', což je hákování, ale ten hráč měl hokejku na ledě," uvedl Fiala.

Kohouti přivykají novému trendu s obtížemi. Za poslední dvě utkání nastřádali celkem 46 trestných minut za 23 menších trestů, kromě toho nedohráli po vyloučení do konce zápasu Radek Dlouhý v Mladé Boleslavi a Ivan Majeský proti Plzni, u nichž však nebylo příliš o čem pochybovat.

"Upozorňovali jsme hráče, že musí hrát tělem a nechodit tam hokejkami. Za příklad dám Honzu Knotka, který dohrál Jeřábka tělem a pak ještě jednoho hráče a ven nešel," řekl Fiala.

Výhodu budou mít podle něho dobří bruslaři a méně pohybliví hráči budou mít naopak problémy. "Budeme měnit skladbu tréninků a budeme trénovat přesilovky, i ty dvojnásobné. I pro více pětek. Pět na tři jsme do minulého utkání hráli za 22 kol třikrát a nyní je to za jeden zápas. Největší problém bude, že někteří hráči pak nehrají," konstatoval Fiala.

Ví, že si jeho svěřenci budou muset především zvyknout hrát tak, aby je přísný metr rozhodčích tak často na trestnou lavici neposílal. "Nic jiného nám nezbývá." Současně očekává i zlepšení od sudích. "Oni mají pravdu, hokejka tam je, některé situace se nedají bez hokejky odehrát. Ale pak musí posoudit, jestli hráč bruslí, je aktivní anebo tam jen stojí a hokejkou zpomaluje útočícího hráče. Tak bych to posuzoval já. Spousta těch faulů tam je, ale ne tolik," domnívá se Fiala.

Připouští, že to rozhodčí nemají jednoduché. "Dostali nějaké nařízení, jsou pod tlakem, někteří museli skončit. "Nedokážu si moc představit, jak bych reagoval na ledě jako sudí, kdyby na mě celý zimák skandoval. Je pravda, když hrajeme mezinárodní hokej, tak bulíme, že chodíme ven. Právě za zákroky holí. Asi je to tedy dobře, ale bylo by dobré najít zlatou střední cestu," prohlásil čtyřiapadesátiletý trenér.

Trestu za kritiku sudích se neobává. "Proč? Mluvíme obecně. Slavíme výročí 17. listopadu a nyní se budeme bát říct vlastní názor? Rozhodčí to pískají, jak mají, ale měli tak pískat od začátku. Pravidla se neměnila. Nové pravidlo je nepatřičné slavení gólu, ale to jsem viděl u mládežníků a ani tam to nikdo nepískal, tak nevím. Tam by se asi mělo začít," uvedl Fiala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud