5. března 2015 • 14:43

Abraham: Dostat se na bodované pozice bude těžší než loni

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Již na pátou sezonu v královské kategorii mistrovství světa MotoGP se chystá český motocyklista Karel Abraham. Pětadvacetiletý závodník pojede opět s motocyklem Honda, stejně jako v předešlém roce ale nebude mít k dispozici tovární stroj. Vylepšit osobní maximum, kterým je v MotoGP 14. místo a zisk 64 bodů z roku 2011, tak bude pro Abrahama hodně těžké. Možná i nereálné. Továrních motocyklů je totiž ve startovní listině sedmnáct.


"Bude to o to těžší, protože dostat se před tovární motorku jde hodně těžko. Mají svoji elektroniku a další výhody. Bohužel v tomhle to bude letos dost velká nevýhoda," řekl Abraham na dnešní tiskové konferenci.

"Když jedu, tak to v hlavě nemám. Když se ale podívám na výsledky, tak je to přitěžující okolnost, aby se člověk dostal výše," uvedl. Připravuje se na to, že dostat se do bodované patnáctky bude hodně těžké. "Určitě to bude obtížnější než minulé roky," řekl Abraham, který loni obsadil celkově 17. místo se ziskem 33 bodů.

Bude se snažit využít své zkušenosti. V MotoGP už toho má za sebou dost. "Už si všímám, že kolem mě jsou kluci, kteří jezdí kratší dobu než já. Cítím, že jsem tam dostatečně dlouho na to, abych už měl zkušenosti. Nejen z pohledu výsledků, ale i s ohledem na chování na trati a všech věcí kolem," uvedl.

Abraham má za sebou dvoje testy v Sepangu, ve kterých dokázal výrazně překonat loňské časy. Díky vylepšeným motocyklům ale zrychlili i všichni konkurenti.

"Takže nás v sezoně nic jednoduchého nečeká. Máme před sebou ještě jedny testy v Kataru, kde se pojede i první závod. Tamní okruh se mi líbí, navíc se tam jede v noci, takže nejsou teploty tak extrémní. Věřím, že se mi tam bude dařit," uvedl Abraham. Sezona MS startuje v Losailu 29. března.

Jízdu s výkonnějším motocyklem si pochvaluje, i když handicap proti továrním strojům je stále znatelný. "Motorka je výrazně rychlejší, s čímž má ale trochu problém elektronika. Když jedu za tovární motorkou, tak na výjezdu ze zatáčky je vidět, že oni se s tím plynule popasují. Naše škube a chce se stavět na zadní. Musíme se s tím ale poprat," pokrčil rameny Abraham. Nové brzdy a pneumaticky ovládané ventily prý fungují bezchybně.

Brněnský rodák jde na rozdíl od minulých let do sezony zdravotně v pořádku, což je pro něj příjemná změna. "Za poslední dva tři roky jsem problémů měl hodně, to je pravda. Naštěstí teď nejsou, i když ramena po pádech, které jsem měl, stoprocentní nejsou. To už ale asi nebudou nikdy. Loni při pádu v Japonsku jsem si utrhl sval nebo šlachu na ruce a v noci se stále budím s bolestí. Na motorce to ale není vůbec omezující," řekl Abraham.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud