26. listopadu 2015 • 09:29

Blatter tvrdí, že jeho etická komise FIFA suspendovat nemůže

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dosluhující předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter tvrdí, že ho etická komise FIFA nemůže suspendovat. Právě ona Blattera i šéfa UEFA Michela Platiniho kvůli podezřelé platbě zbavila v říjnu funkcí na 90 dnů a nyní navrhla pro Platiniho doživotní vyloučení z fotbalu. S Blatterem ale údajně nemůže nakládat stejně. Komise však tvrzení dlouholetého předsedy popírá.


"Etická komise mě nemůže suspendovat. Nejsem žádný funkcionář FIFA, jsem prezident zvolený kongresem. Takže pokud někdo nesouhlasí s tím, jak úřad vedu, pak se o to musí postarat kongres," řekl devětasedmdesátiletý Blatter švýcarské televizi.

Mluvčí etické komise Andreas Bantel nicméně agentuře Reuters potvrdil, že suspendace Blattera je v její pravomoci. "Etický kodex FIFA se vztahuje na každého, kdo se podílí celosvětově na fotbale, nejsou absolutně žádné výjimky," řekl Bantel.

Etická komise FIFA vyšetřuje Blattera a Platiniho kvůli částce dva miliony švýcarských franků, kterou měl francouzský šéf UEFA dostat za práci v roli Blatterova poradce v letech 1999-2002. Neexistuje však o tom žádný doklad a oba tvrdí, že měli ústní dohodu. Etická komise po šetření kauzy navrhla pro Platiniho doživotní zákaz působení ve fotbale.

Blatter se nechystá svou nevinu prokázat. "To oni musí dokázat, že jsem špatný člověk. Já si nejsem vědom toho, že jsem něco špatného udělal," řekl muž, který vede světový fotbal od roku 1998, ale po květnovém znovuzvolení dal pod tíhou korupční aféry v řadách členů FIFA funkci k dispozici. Nové volby budou v únoru. Právě Platini byl považován za Blatterova nástupce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud