14. února 2016 • 18:14

Plzeň se po vítězství 2:1 na Slovácku vrátila do čela tabulky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně zvítězili v utkání 17. ligového kola na Slovácku 2:1 a vrátili se na první místo tabulky o tři body před Spartu. Obhájce titulu rozhodl o své výhře na startu jara už v úvodní půlhodině dvěma brankami Daniela Koláře, který se proti bývalému klubu nejprve prosadil hlavou a pak proměnil penaltu. Slovácko v 58. minutě snížilo brankou Milana Kerbra z pokutového kopu, ale Viktoria taktickou hrou vítězství ubránila.


"Jsem rád, že jsme navzdory špatným výsledkům v přípravě ukázali svou kvalitu a dnešní těžký zápas zvládli. Ligová utkání jsou o něčem jiném. Hodně nám pomohly dva rychlé góly, ale měli jsme i další šance," řekl novinářům Kolář.

Domácí trenér Habanec nechal jen na lavičce náhradníků po nachlazení nedoléčeného kanonýra Doška a na hrotu útoku jej nahradil Koné. Slovácko zůstalo věrné taktice s nakopáváním míčů, proti soustředěné plzeňské obraně, v níž kouč Krejčí vsadil na dvojici mladých stoperů Baránka s Hejdou, se ale robustní Koné ke slibnější koncovce nedostával.

"V naší hře byla v prvním poločase přehnaná bojácnost. Je to škoda, protože jsme ve druhém poločase viděli, že se s Plzní hrát dalo," posteskl si Došek, který nastoupil až v druhém poločase a výkon Slovácka oživil.

Viktoria spoléhala na rychlé protiútoky po stranách, které vedli napravo Kopic a na opačné straně Kovařík. Už ve 12. minutě Kovařík oklamal Chvátala, po jeho přesném centru nabíhající Kolář hlavou překonal Heču a skóroval proti klubu, v němž v sezoně 2004/05 působil.

"Naše hra byla v úvodním poločase trochu zabrzděná. Bylo v ní málo agresivity. Měli jsme velký respekt ze soupeře. Na straně Plzně byla velká kvalita po stranách, měli jsme problém s jejich bráněním. Nedá se ale říci, že by naši krajní obránci vyloženě propadli," uvedl kouč Slovácka Habanec.

Vedoucí branka Plzeň uklidnila, přesnější kombinační souhrou přehrávala soupeře ve středu pole a dostávala se často k zakončení. Ve 25. minutě Daníček v pokutovém území srazil pronikajícího Hořavu a z penalty přidal Kolář svou druhou branku.

Po druhém gólu se Plzeň částečně zatáhla do defenzivy. Soupeři ale zprvu nenechávala volný prostor a kombinační akce Slovácka vedly jen do šířky bez momentu překvapení. Po brejku ve 37. minutě se blýskl domácí brankář Heča, který kryl po sólu střelu Ďuriše.

Po změně stran začala hrát Plzeň v poklidném tempu se snahou kontrolovat hru, na což brzy doplatila. Střídající Došek chvíli po příchodu na hřiště našel přesnou nahrávkou ve vápně Diviše, kterého srazil Limberský. Penaltu bezpečně proměnil Kerbr a Plzeň v lize inkasovala poprvé po předchozích čtyřech zápasech s čistým kontem.

Slovácku branka dodala sebedůvěru a zvýšilo útočnou aktivitu. "Náskok 2:0 po poločase je zrádný. Svádí k tomu, že je zápas hotový. Slovácko si pomohlo střídáním Doška, zjednodušilo hru. Penaltou se dostali domácí do zápasu. Na můj vkus bylo utkání až hodně nervózní do samého závěru," řekl trenér Plzně Karel Krejčí.

Jeho svěřenci se v závěru dostali pod mírný tlak, ale pozornou defenzivou tříbodový zisk ubránili. V lize tak vyhráli pošesté za sebou. "Jsme rádi za tři body. Druhý poločas jsme si sami zkomplikovali. Dostali jsme příliš brzy kontaktní branku a celou půlhodinu se strachovali o výsledek," poznamenal stoper Plzně Baránek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud