26. května 2016 • 10:39

Šéf UCI Cookson má obavy z nedokončeného velodromu v Riu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šéf světové cyklistiky Brian Cookson vyjádřil obavy nad stavem velodromu, který bude během olympijských her v Riu de Janeiro hostit dráhové disciplíny. Podle Cooksona hrozí, že dráha nebude dokončena včas na to, aby na ní mohla proběhnout zatěžkávací zkouška v podobě odpovídajícího testovacího závodu.


V rozhovoru s agenturou AP Cookson uvedl, že většina závodišť určených v Riu pro boje o cyklistické medaile je připravena, včetně těch pro horská kola a bikros. Jenže výstavba velodromu za 43 milionů dolarů nabrala ve srovnání se stanovenými termíny výrazné zpoždění, kvůli kterému se neuskutečnil dokonce ani testovací závod dráhařů před olympijskými hrami.

"Jsem z toho hodně nešťastný," uvedl Cookson s tím, že další pokroky při dokončování velodromu se navíc zdají být neuvěřitelně pomalé. "Uvažovali jsme nad tréninkovým víkendem na konci června, ale nyní se obáváme, že už nebude časový prostor na žádné zatěžkávací závody, což je velmi znepokojující," řekl Cookson.

"Chtěl bych zároveň povzbudit naše přátele v Riu, aby se jim nakonec podařilo splnit závazek, který mají - mít zcela dokončené a plné funkční sportoviště několik týdnů před hrami," doplnil prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Brazilský ministr sportu Leonardo Picciani nedávno uvedl, že velodrom je takřka z 90 procent hotový a všechny práce budou dokončeny během června. Problémy nově postavené haly začaly pokládkou závodního dřevěného povrchu dráhy, vše navíc provázely i finanční problémy.

Cookson je znepokojený o to více, že klání pod pěti kruhy v dráhové cyklistice přitahují obvykle velkou pozornost. Před čtyřmi lety v Londýně bylo velmi těžké sehnat na dráhaře vstupenku a v hledišti je sledovalo hned několik celebrit, například princ William či zpěvák Paul McCartney.

Letos navíc závody okoření účast vítěze Tour de France z roku 2012 Bradleyho Wigginse a skvělého silničního sprintera Marka Cavendishe. "Jsme velmi znepokojeni tím, aby hlavní vlajková loď našeho sportu byla jaksepatří prezentována," uvedl Cookson.

Olympijské hry budou slavnostně zahájeny 5. srpna, dráhová cyklistika je na programu od 11. do 16. srpna. Původním záměrem bylo nechat dráhaře zápolit na velodromu postaveném pro Panamerické hry 2007, ten ale pro olympiádu neodsouhlasila UCI. A plány na modernizaci haly by vyžadovaly tolik finančních nákladů, za něž bylo možné postavit zcela nový velodrom.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud