30. června 2016 • 11:27

Bikery na MS horských kol čeká atraktivní, ale technický okruh

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Na hodně technické, ale zároveň velmi atraktivní trati budou od dneška do neděle zápolit v Novém Městě na Moravě jezdci na mistrovství světa horských kol v olympijské disciplíně cross country. Závodníky i diváky baví svou rozmanitostí, zároveň je na ní několik nástrah, na nichž mohou skončit medailové naděje.


Novoměstská trať se s jednotlivými závody Světového poháru v předchozích letech postupně upravovala a vylaďovala. Před probíhajícím světovým šampionátem bylo největší změnou jen zrušení dřevěné lávky v sekci Mitas Choice. Okruh, který je z převážné většiny v lese, ale má dlouhou cílovou rovinu před hlavní tribunou pro 8500 diváků, měří celkem 4100 metrů. Organizátoři u něho uvádí převýšení 230 metrů.

"Je to hodně technické, ale nic brutálního jako v Champéry ve Švýcarsku to není. Těžký okruh to je, ale my domácí tady závodíme hrozně dlouho. Už dříve tady byly závody, než sem zavítal SP. Trať máme najetou a známe ji. Líbí se mi, pěkně se na ní závodí a cítím se na ní dobře. Velkým faktorem jsou tu diváci. Vyhecují nás a pak je to o něčem jiným," uvedl Ondřej Cink, jehož čeká v neděli obhajoba loňského bronzu v elitní kategorii.

Sám hodně lpí na tom, aby startovní okruh vedl po širších cestách a závodník tak měl možnost předjíždění. "Zkrátka aby člověk, který nestartuje úplně zepředu, měl ještě šanci se na čelo propracovat. A to je tady v Novém Městě na Moravě perfektní," ocenil Cink.

V dlouhé řadě startujících by bylo složité najít někoho, komu se závod na Vysočině nelíbí. Zastávka SP v Novém Městě na Moravě se naopak mezi zahraničními závodníky těšila velké oblibě. A ne náhodou byl ve všech pěti případech od své premiéry v roce 2011 vyhlášen právě tento závod tím nejlepším v celé sérii. "Patří to tu k nejoblíbenějším zastávkám SP. Všichni se sem vždycky hrozně těší a trať si pochvalují," uvedl Cink.

I podle olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého se mají diváci nač těšit. "Ta trať má hodně atraktivních míst. Úplný začátek nemá možná až tolik atraktivních a divácky vděčných sekcí, ale od Mitas Choice už to pak za sebou navazuje. Hodně zajímavé je to tam na kamenech těsně před cílem, než se vyjede z lesa. Zkoušeli jsme to tam skákat najednou, tam se dají udělat vteřiny," připomněl Kulhavý.

"Ta trať je skvěla postavená, lidé se mohou podél ní různě pohybovat a vidět spoustu úseků. Opravdu spoustu různých zajímavých míst," doplnila svůj pohled Kateřina Nash, jedna z aspirantek na cenné kovy v závodě žen, který se pojede v sobotu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud