1. července 2016 • 23:43

Wales otočil duel s Belgií a nečekaně postoupil do semifinále ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Walesu se překvapivě stali druhým semifinalistou mistrovství Evropy ve Francii. Nováček Eura otočil čtvrtfinále s favorizovanou Belgií a zvítězil 3:1. Svěřenci Chrise Colemana se v premiérovém semifinále na velkém turnaji utkají ve středu s Portugalskem.


Belgičany v Lille poslal do vedení Radja Nainggolan, ale ještě do přestávky vyrovnal kapitán Ashley Williams a po změně stran dokonal obrat Hal Robson-Kanu. V závěru ještě pojistil velšskou výhru střídající Sam Vokes. Obránce Ben Davies a záložník Aaron Ramsey, který dnes připravil dvě branky, semifinále vynechají kvůli dvěma žlutým kartám.

"Chtěli jsme ukázat, že máme skvělé mužstvo i hráče, kteří vždycky bojují. Člověk by se neměl bát snít. Ale od Belgie jsem po prvním gólu čekal víc, byla tady atmosféra jako v Bruselu," řekl po zápase velšský trenér Chris Coleman. "Bylo to fantastické. Dobře jsme se v prvním poločase vrátili do hry. Věděli jsme, že když budeme po změně stran hrát stejně, budeme odměněni," doplnil útočník Robson-Kanu.

Základní sestava Belgie měla v průměru 24 let a 242 dní, což byla nejmladší úvodní jedenáctka na ME za posledních 48 let. Zraněného Vertonghena zastoupil na kraji obrany Jordan Lukaku, jehož známější bratr Romelu nastoupil v útoku. Místo disciplinárně potrestaného stopera Vermaelena hrál Denayer. Walesu žádná opora nechyběla.

Belgie si v sedmé minutě vypracovala první obrovskou šanci. Carrascovu střelu zneškodnil gólman Hennessey, velšská obrana pak zblokovala dorážky Meuniera i Hazarda. Na druhé straně Bale trefil boční síť.

Ve 13. minutě už se "Rudí ďáblové" prosadili. Hazard přistrčil míč Nainggolanovi a belgický záložník se zhruba z 25 metrů krásně trefil pod břevno. Wales přidal na aktivitě a pasivnějšího soupeře zatlačil. Taylora zblízka ještě výborně vychytal Courtois, ale po půl hodině hry už z Ramseyho rohu hlavou vyrovnal stoper Williams.

"Jsem víc potěšen postupem, i když moc gólů nedávám. Byli jsme otřeseni, když jsme inkasovali? Ne, skvěle jsme zareagovali. Už dříve jsme se bavili o charakteru tohoto týmu," upozornil velšský kapitán Williams.

Belgie začala i druhý poločas mnohem aktivněji. Romelu Lukaku po Meunierově centru hlavičkoval těsně vedle, mezi tři tyče se nevyšly ani pokusy De Bruyneho a Hazarda.

Velšané úvodní nápor soupeře přečkali a v 55. otočili skóre. Ramsey po dlouhém míči za obranu našel Robsona-Kanua, jenž se v šestnáctce elegantně otočil okolo dvou obránců a tvrdou střelou nedal Courtoisovi šanci.

Belgičané se téměř nedokázali probít přes pevnou defenzivu britského mužstva. Při ojedinělých příležitostech Fellaini hlavou o kousek minul a Witselova rána proletěla nad bránou. Senzační velšský triumf v 86. minutě ještě pečetil náhradník Vokes umístěnou hlavičkou po Gunterově centru.

"Wales není Brazílie, ale hráli dobře v bloku a agresivně. Nebyli lepší než my, ale byli mazanější. Chyběl nám bojový duch, který mohl být rozdílovým," belgický obránce Thomas Meunier.

Tým trenéra Marca Wilmotse tak nepotvrdil pozici jednoho z aspirantů na evropský titul a stejně jako na předloňském světovém šampionátu vypadl ve čtvrtfinále. "Je to obrovské zklamání a všichni jsme zničení. Věřili jsme v postup. Do 25. minuty jsme hráli dobře, potom se to pokazilo a dostali jsme góly, kterým se dalo předejít," prohlásil belgický záložník Axel Witsel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud