6. července 2016 • 17:58

Moderní pětibojaři Dianová a Kuf mají evropské zlato ze štafety

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Moderní pětibojaři Natálie Dianová a Jan Kuf se v Sofii stali mistry Evropy ve smíšené štafetě. Navázali tak na triumf z loňského mistrovství světa v Berlíně. Druzí skončili se ztrátou osmi sekund Rusové Donata Rimšaiteová a Alexandr Savkin, pro bronz si doběhli Italové Lavinia Bonessiová a Auro Franceschini.


V bulharské metropoli získali čeští reprezentanti už druhou medaili. V úterý skončili Ondřej Polívka a Martin Bilko ve štafetě druzí, nestačili pouze na vítězné Rusy.

"Je to skvělé. Loni jsme se stali mistry světa, letos mistry Evropy, má to dobrou tendenci," řekl Kuf v tiskové zprávě. Dianová přitom kvůli zánětu v koleni musela více než dva měsíce odpočívat, po návratu však s olympionikem Kufem dokázala ovládnout další velký závod.

Povedlo se jim to přesně rok a den po berlínském světovém zlatu. "Oslavili jsme to naše výročí stylově," uvedla Dianová. "Tohle je pro mě hezká náplast. Jsem šťastná a jsem ráda, že jsem sezonu nezabalila a že jsme si tu mohli poslechnout tu naši nejhezčí písničku," dodala.

"Jsem za Natálku rád. Po tom všem, čím si za celý rok prošla, a po všech patáliích je dobře, že má z pětiboje zase radost. A mně dal závod pozitivní signály směrem k olympiádě," řekl Kuf.

Dva tituly české dvojice mohou zároveň být i příslibem do budoucna. "Už asi tři roky se mluví o tom, že by mixová štafeta měla být na olympijských hrách v Tokiu. To by nám samozřejmě udělalo radost," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Dianová s Kufem vyhráli úvodní plaveckou část, když předvedli nejlepší český výkon ve smíšené štafetě vůbec. "Honza si zaplaval osobák, což je pro nás pozitivní informace i směrem ke dvoustovce a olympijským hrám. A Natálka vyhrála mezi ženami," řekl Kučera.

V šermu pak byla česká dvojice druhá a v parkuru třetí. "Natálka zašermovala s aktivní bilancí a Honza předvedl, co měl," dodal trenér. Na startu závěrečné kombinace běhu se střelbou už Češi měli náskok 31 sekund. "Natálka tenhle odstup udržela. Jestliže jsem při úterním stříbru Ondry Polívky s Martinem Bilkem ve štafetě říkal, že vítězní Rusové byli neprůstřelní, tak Natálka s Honzou byli dneska ještě lepší," dodal Kučera.

Pro Dianovou mělo vítězství po všech zdravotních potížích ještě sladší chuť. "Vážím si toho, že ani jeden z nás neudělal moc chyb, šli jsme ve všech disciplínách dobré výkony. Z toho mám radost prioritně. A teď se vrhnu do individuální soutěže," řekla.

Dianová nastoupí ve čtvrtek do kvalifikace jako jediná česká pětibojařka. Kufa v pátek v mužské kvalifikaci doplní ještě Polívka, Bilko a David Kindl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud