29. července 2016 • 15:51

Zámořským prognózám nepřikládám význam, říká Prospal před SP

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý vynikající útočník Václav Prospal si na přípravném kempu v Rokycanech poprvé vyzkoušel kooperaci na ledě s těmi, s nimiž ponese zodpovědnost za podobu týmu a následně i výsledek na hokejovém Světovém poháru. Věří, že v září v Torontu se národní mužstvo postaví prognózám ze zámoří o poslední osmé příčce.


Právě na tu pasoval český výběr renomovaný magazín The Hockey News. "Nepřikládal bych tomu osobně vůbec žádný význam. To jsou věci pro média a novináře, aby se o tom psalo a řešily se podobné věci. Pokud bychom měli koukat na to, že máme podle těch odhadů skončit osmí, tak to tam nemusíme vůbec jezdit," řekl Prospal novinářům.

"V Kanadě se řeší hokej dennodenně, a že nás někam pasují, to je prostě jejich věc. Je to turnaj jako kterýkoliv jiný a v minulosti byla spousta jiných turnajů, kdy nám nikdo nedával šanci, ale nakonec jsme uhráli výborný výsledek," připomněl jednačtyřicetiletý Prospal, dvojnásobný mistr světa s takřka 1200 odehranými zápasy ve slavné NHL.

"Je samozřejmě rozdíl v tom, co si může dovolit třeba Kanada a USA vybrat za hráče a jaké mohou opomenout, ale půjde o jeden zápas proti těmto týmům, nikoliv o celou sérii, v níž by to bylo složitější. A nelze zapomínat také na to, že ti vybraní hráči hrají většinou v NHL a proti těm samým hokejistům, na něž narazí v Torontu, normálně nastupují," uvedl českobudějovický rodák.

Rozhodnutí velikána českého hokeje Jaromíra Jágra, který se účasti vzdal, naprosto chápe. "On je svým způsobem unikát. Výjimka. V jeho případě je vidět, že i starší hráč má týmu co dát. Nevím, jestli se ještě někdy narodí takový hokejista pro Českou republiku. Každopádně ho moc respektuju a šlo o čistě jeho rozhodnutí - on sám ví nejlépe, co, proč a jak dělá," uvedl Prospal.

Hodně citelnou ztrátou z již nominovaného týmu by však bylo, kdyby se kvůli zdravotním potížím nestihli dát do pořádku útočníci Tomáš Hertl s Davidem Krejčím. Hertl měl problémy s kolenem, Krejčí s kyčlí.

"Stát tu moje žena, která je životním optimistou, tak by měla jasno a říkala, že musíme věřit, že na té akci oba budou. Jsem tím optimismem nakažený, takže já věřím, že to tak dopadne," prohlásil Prospal. Prozatím se nezabývá myšlenkami o opaku. "Až nám někdo sdělí, že jet nemohou, tak se o to budeme zajímat a budeme to muset vyřešit."

Očekávaná akce se blíží, i proto Prospal jakožto jeden z asistentů pro SP uvítal možnost strávit na přípravném kempu adeptů reprezentace v Rokycanech čas na ledě i mimo něj s hlavním koučem Josefem Jandačem, asistenty Jiřím Kalousem, Jaroslavem Špačkem a také dalšími členy realizačního týmu, jenž byl pro Toronto ustanoven.

"Čas letí strašně rychle a Světový pohár už je docela blízko. Je fajn, že jsme si tady mohli různě mezi tréninky popovídat o všech věcech, které směřují ke Světovému poháru. Doteď jsme měli různé schůzky, ale teď jsme spolu mohli být společně i na ledě," pochvaloval si Prospal.

"Když se mě a Jirky Fischera (šéf skautingu pro SP) ptal Pepa Jandač, zda sem chceme jet, tak jsme řekli 'proč ne', neboť pro mě to je zase skvělá zkušenost podílet se a kouknout se na to, jak ti mladí kluci hokejově rostou," uvedl Prospal, jenž na Floridě trénuje mladé hráče.

A nijak netajil, jak pro něho bylo příjemné obléci tričko se znakem hokejové reprezentace. "Je to krásný pocit, protože určitý čas jsem z českého hokeje pryč a teď jsem dostal fantastickou možnost se nějakým způsobem vrátit. I tento kemp je pro mě velká zkušenost," uzavřel Prospal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud