31. srpna 2016 • 10:07

Čáslavská porazila i prognózy lékařů, řekl Svojanovský

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský ocenil, jak Věra Čáslavská se zákeřnou nemocí statečně bojovala. Majitel dvou olympijských medailí z veslování řekl ČTK, že porazila i prognózy lékařů, kteří jí při rakovině slinivky tolik času nedávali. Onemocnění jí bylo diagnostikováno loni v květnu.


Ještě před třemi týdny s ní Svojanovský byl na dětské olympiádě v Kutné Hoře, kde zapalovala olympijský oheň. "Měla tam ten svůj ruksáček s kapačkami a přestože na tom určitě nebyla dobře, snažila se šířit kolem sebe optimismus. Bojovala do poslední chvíle tak, jak byla zvyklá ze sportu," řekl Svojanovský.

Zpráva o úmrtí sportovní legendy podle něj zarmoutí její fanoušky nejen v České republice, ale i v mnoha jiných zemích. "Hlavně v Mexiku a v Japonsku měla hodně obdivovatelů," připomněl předseda Klubu olympioniků.

Bývalí olympionici na Čáslavskou vzpomínají nejen jako na úspěšnou gymnastku, ale i jako na vzor čestného sportovního jednání. To v roce 1989 ocenil i český Klub fair play a poté také Mezinárodní výbor pro fair play při UNESCO, který jí udělil Mezinárodní cenu Pierra de Coubertina, nejvyšší ocenění etiky a rytířství ve sportu.

Předsedkyně Klubu fair play a bývalá běžkyně na lyžích Květa Jeriová-Pecková říká, že málokdo si Cenu fair play zasloužil víc než Čáslavská. "Pro mě byla byla vzorem ještě dřív, než jsem začala sama sportovat. Dokázala zvládat i těžké životní situace. Je mi ctí, že jsem ji pak mohla poznat osobně," řekla držitelka tří olympijských medailí. "Jsem ráda, že stačila napsat knihu a s paní Sommerovou natočit dokument. Měla jsem slzy v očích, když jsem viděla, jak ji národ, pro který toho tolik udělala, dal do klatby," řekla Jeriová-Pecková.

Mezi obdivovatelky Věry Čáslavské se řadí i jiná sportovní legenda, zlatá oštěpařka z her v Helsinkách v roce 1952 Dana Zátopková. "Obdivovala jsem její velké výkony, kterými proslavila naši republiku po celém světě. Neměla ten život lehký, ale všechno kolem sebe snášela velmi statečně. Přeji Věře, aby na tom gymnastickém nebi našla klid a pokoj. Dobrých přátel už tam má bohužel dost," řekla serveru lidovky.cz třiadevadesátiletá olympijská vítězka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud