25. října 2016 • 16:46

Šéf ČOV Kejval chce v dalším období získat víc peněz pro špičku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nastartování reorganizace sportovního prostředí, změna vnímání sportu veřejností a navýšení financí. To jsou hlavní úspěchy Českého olympijského výboru (ČOV) za poslední čtyři roky podle jeho současného předsedy Jiřího Kejvala. Ten bude ve středu na plénu velmi pravděpodobně zvolen šéfem vrcholného sportovního orgánu na další olympijský cyklus a rád by na dosavadní práci navázal.


Kejval v rozhovoru s ČTK zavzpomínal na krušné začátky na podzim roku 2012, kdy byl do funkce zvolen a kdy se sport sbíral po krachu Sazky, tehdejšího největšího mecenáše. "Sport tehdy neměl nejlepší pověst. To se nám podařilo změnit," konstatoval Kejval.

Spolu se svým týmem se snažil zlepšit ekonomickou situaci, nastartoval několik projektů včetně zaměření na sportování dětí. "Otevřeli jsme témata a posunuli jsme sport, který dnes má ročně slíbeno šest miliard," upozornil Kejval. "Sport je důvěryhodnější, z toho mám největší radost," prohlásil.

Mrzelo ho, že po olympijských hrách v Riu byl reprezentační tým v médiích podroben kritice, že získal sice deset medailí, ale jen jednu zlatou zásluhou judisty Lukáše Krpálka. V součtu se zimní olympiádou v Soči to však znamenalo 18 cenných kovů. "Což je nejvíc za poslední roky," řekl Kejval.

I proto chce ale nyní zlepšit finanční situaci ve svazech na úrovni reprezentačních výběrů. Vedení jednotlivých sportovních odvětví si totiž často stěžuje, že mají sice bohaté členské základny, ale málo peněz na špičku. "Ta kritika je oprávněná," uvědomuje si Kejval.

Vysvětluje to ale tím, že dům se také nestaví od střechy, ale od základů. "A ty jsme postavili. Situace se sportováním dětí byla katastrofální. Byla to priorita. Nikdy bychom bez toho nesehnali peníze na vrcholový sport. Do budoucna je ale jedním z mých hlavních úkolů posílit tu špičku," prohlásil Kejval.

Vedení ČOV se rovněž chce v dalším období věnovat více kolektivním sportům. I proto, že v Riu nebyl ani jeden český tým. "Stavíme to na individualitách a je to malý zázrak, že máme tolik medailí," domnívá se Kejval. "Investice ministerstva na reprezentaci by se měly navýšit o sto procent," uvedl Kejval.

Nyní se svým týmem intenzivně pracuje i na novém znění zákona o sportu, národní rada by se v této věci měla sejít v polovině prosince. "Snad se podaří už paragrafované znění. Rádi bychom, aby to schválil ještě tento parlament," přál si Kejval. V opačném případě by se schvalování zákonů o dost protáhlo. "Tato vláda to slíbila," upozornil šéf ČOV.

Mrzí ho, že první dva roky pod jeho vládou ČOV hledal svůj směr, způsob komunikace, organizace, rozdělení kompetencí, došlo k několika zbytečným hádkám uvnitř sportovního prostředí. To podle jeho slov zbrzdilo rozlet. "Ale je otázka, jestli to vůbec šlo udělat jednodušeji, stavěli jsme všechno od začátku," připustil.

Nyní ČOV intenzivně pracuje také na novém portfoliu sponzorů pro další čtyři roky. "V olympijském marketingu jsme pro partnery hodně udělali, vytvořili jsme hodně projektů, teď se nám to vrací. Mám z toho dobrý pocit. Jsme na tom dobře," řekl Kejval a doplnil, že jednání stále probíhají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud