17. ledna 2017 • 21:21

V Bruselu běžci zopakovali Zátopkův rekord z roku 1954

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Přes stovku běžců přilákal dnes večer na bruselský atletický stadion Trois Tilleuls pokus zopakovat světový rekord v běhu na 10.000 metrů, který na stejném místě v roce 1954 vytvořil Emil Zátopek. Legendární český vytrvalec tehdy zvládl 25 kol v čase 28:54,2 minuty. Dnes se o stejný čas pokoušela štafeta a běžci měli co dělat, aby v chladném počasí rekordmanovu rychlost udrželi.


Akci organizoval jako oslavu svého desátého výročí belgický běžecký časopis, který nese Zátopkovo jméno.

"Dá se to běžet, ale jak se u nás říká, není to zadarmo," řekl v cíli ČTK český velvyslanec v Belgii Jaroslav Kurfürst, který absolvoval dva úseky dlouhé 200 metrů. "Povedlo se to, čas máme. Ale hlavní je ta atmosféra tady," doplnil. Na stadionu, který osvětlovaly reflektory, ležel sníh, teplota byla pod nulou. Zátopek svůj rekord zaběhl v červnu.

Ředitel časopisu Zatopek Jean-Paul Brouwier vysvětlil, že redakce si před deseti lety vybrala jméno českého běžce nejen kvůli jeho neuvěřitelným sportovním výkonům. Brouwier připomněl také jeho občanské postoje a otevřenou povahu člověka, který si snadno získával přátele.

Zátopek před lety zapůsobil také na atletku Šárku Kašpárkovou, která dnešní běh na bruselském stadionu zahajovala. "Vážila jsem si ho nejen jako sportovce, ale také jako úžasného člověka. A dodneška se setkávám s jeho ženou Danou," řekla před startem bývalá mistryně světa v trojskoku.

Existence belgického časopisu nesoucího Zátopkovo jméno pro ni byla novinkou, překvapena ale nebyla. "Není to divné. Byl to neuvěřitelně výjimečný sportovec i člověk. Koho jiného by si měli vybrat?" podotkla.

Mezi účastníky běhu bylo 35 Čechů, "výpravu" zorganizovalo české velvyslanectví v Belgii, České centrum v Bruselu a Český olympijský výbor. Kašpárková před startem závodníkům z ČR pomohla s rozcvičkou.

Časopis Zatopek má náklad 20.000 výtisků pro Francii, v Belgii je vydáván v polovičním množství. K dostání je také ve Švýcarsku a v Kanadě. Základním jazykem je francouzština, internetové stránky jsou ale také v nizozemštině.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud