30. března 2017 • 13:23

Liberec je silný, ale série může skončit jakkoliv, věří Valach

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úspěchem proti favorizovanému Třinci přepsali hokejisté Chomutova klubovou historii. Piráti při systému play off pronikli vůbec poprvé do semifinále, v němž se postaví dalšímu favoritovi Liberci. A obhájci titulu mají v sérii, která začne v pátek pod Ještědem, co vracet - loni mu ve čtvrtfinále podlehli 0:4 na zápasy. Byl u toho i bek Juraj Valach, který věří ve zcela odlišný příběh.


Liberec před sezonou opustilo několik hráčů základní sestavy, přesto obhájil prvenství v základní části. "Někteří hráči z Liberce odešli, takže možná nebudou mít tak silný útok jako minulý rok. Hru i týmové pojetí mají stejné. Hrají houževnatý hokej, podstupují hodně osobních soubojů a zodpovědně dodržují systém, což bude stejné jako loni," porovnával Valach.

Přesto věří, že cestu do finále lze najít. "Liberec je silné a nepříjemné mužstvo, ale série může skončit jakkoliv," věří Valach. Piráti mají loňskou - a až příliš hladkou - porážku v paměti. "Jedna výhra je malý cíl, ale je potřeba zůstat při zemi a s pokorou. Myslím, že máme na víc než na jeden zápas. Doufám, že předvedeme dobrý hokej a budeme hrát vyrovnanou sérii," doplnil Valach, jenž s Oceláři rozhodl čtvrté utkání a postaral se o možná klíčový bod souboje, když Chomutov zvýšil na 3:1.

Chomutovští i Bílí Tygři odehráli čtvrtfinále shodně šest utkání a vyhráli 4:2 na zápasy. Piráti, kteří za sebou mají také předkolo, si ale přidali v součtu více než jedno utkání zásluhou čtyř prodloužení, jejichž hrací čas se nakonec vyšplhal celkově až na 80 minut a 45 sekund.

"My jsme hráli těžkou sérii s Třincem, ale pro nás to může být výhoda, protože jsme se semkli jako tým. Už nemáme, co ztratit. Liberec pořád obhajuje titul, což bude hrát nám do karet, protože budou nervóznější," domnívá se slovenský zadák. Sérii nejbližšího soka proti Plzni příliš nesledoval. "Bylo mi jedno, jak to dopadne. Plzeň sice neskončila na nějakých skvělých pozicích, ale mají silné mužstvo," připomněl Valach.

Přiznal, že Pirátům přišla vhod týdenní pauza před startem bojů o finále. "Jsem velmi rád, že jsem se po delší době mohl lépe vyspat a vyřešit nějaké věci mimo led. Měli jsme volno, pak tréninky na suchu i na ledě, takže byl čas dobít baterky. Hlavně byl čas na doladění herního systému i na speciální přípravu na Liberec," řekl Valach.

Proti Třinci hráli Chomutovští zodpovědně v defenzivní fázi, zlepšili situace s nestandardním počtem hráčů na ledě a brankář Ján Laco se navíc dostal do výborné formy. "Musíme hrát zodpovědně a jednoduše. A jestli bude mít Jánko stejnou fazónu jako doteď, tak se s nimi bude dát hrát," prohlásil odhodlaně druhý nejproduktivnějším obránce týmu letošních vyřazovacích bojů, jenž dosud vstřelil tři góly a na jeden přihrál.

"Těší mě to, ale doufám, že i když nedám gól, přispěji něčím jiným," přál si Valach. Mezi Bílými Tygry nastřádali nejvíce bodů Jakub Valský a Branko Radivojevič, shodně po šesti. "Nepříjemný ve vyřazovacích bojích je Branko Radivojevič, je to týmový hráč, bojovník, který umí dát i gól. Je to přesný typ hráče na takové zápasy," varoval Valach.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud