26. dubna 2017 • 15:34

Šampionát fotbalistek do 17 let bude testovat nová pravidla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Květnový evropský šampionát fotbalistek do 17 let v Čechách bude jedním z turnajů, na kterých bude UEFA testovat novinky v pravidlech. Týmy budou mít možnost v prodloužení vystřídat čtvrtou hráčku, v penaltovém rozstřelu se pak bude měnit pořadí exekutorů z jednotlivých týmů po každé sérii.


Dosud platí, že při penaltovém rozstřelu určí los, který tým začne, a pořadí se pak v systému A-B-A-B už nemění. Nově se bude testovat systém, ve kterém první sérii začne tým A a druhou zahájí tým B, aby nedocházelo k tomu, že jeden z týmů vždy jen dotahuje. Nový systém tak bude A-BB-AA-BB-AA-B.

Nově se pak testuje pravidlo o čtvrtém střídání v případě, že se zápas prodlužuje. Trenéři si tak za vyrovnaného stavu nebudou muset šetřit střídání pro případ zranění, jelikož po uplynutí řádné hrací doby jim možnost jedné změny přibude.

Novinkou rovněž je, že porušení pravidel týmovými představiteli v technické zóně může být potrestáno žlutou nebo červenou kartou. Ty dosud mohli dostávat jen hráči, členové realizačního týmu mohli být pouze vykázáni na tribunu.

Kromě mistrovství Evropy žen do 17 let, které se 2. až 14. května koná v Plzni, Příbrami, Domažlicích a Přešticích, se změny pravidel budou testovat i na ženském ME v Nizozemsku, na šampionátu jednadvacítek v Polsku a devatenáctek v Gruzii, kde se představí také české výběry. Test proběhne i na ME hráčů do 17 let v Chorvatsku a ME hráček do 19 let v Severním Irsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud