19. června 2017 • 14:00

Opavští zastupitelé nerozhodli o prodeji podílu ve Slezském FC

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Opavští zastupitelé dnes odročili rozhodování o smlouvě o prodeji podílu v druholigovém fotbalovém klubu Slezský FC Opava švýcarské firmě TICC, za níž mají být čínské investice. Zastupitelé chtěli prostor, aby mohli získat více informací o investorovi. Pro odročení hlasovalo 29 zastupitelů, proti nebyl nikdo.


Opavská radnice nejprve na prodej 66 procent akcií klubu vypsala soutěž, tu pak ale zrušila a s jediným zájemcem jednala dál přímo. Firma TICC splnila všechny podmínky až na jedinou: neposlala městu kauci deset milionů korun, což vysvětlovala technickou chybou.

Město za odkup akcií požadovalo nejméně 50 milionů korun, garanci 20 milionů korun na první sezonu a dar. Ten firma nabídla ve výši 100 milionů korun, což bylo mnohem více, než se čekalo. Město by se naopak zavázalo, že po dobu nejméně pěti let bude na provoz stadionu a mládežnické kluby dávat ročně 15 milionů korun.

Návrh smlouvy, který se dnes měl schvalovat, kritizovali zejména opoziční poslanci, podle nichž je firma TICC neprůhledná. Marek Veselý (ODS) řekl, že podle dostupných informací podnikatel, který za společností TICC stojí, figuruje ve Švýcarsku ve 167 společnostech a vztahuje se k němu doporučení švýcarských orgánů, aby se s ním neobchodovalo.

Veselý řekl, že navíc nelze dohledat jakoukoli zmínku o propojení švýcarské firmy s čínským kapitálem. Je podle něj naprosto nejasné, odkud má firma peníze. Podle Veselého to vzbuzuje úvahy, zda nejde o peníze z nelegální činnosti, například prostředky z prodeje drog nebo orgánů. "Měli bychom vyslat signál, že chceme jednat s reálnými zájemci," řekl Veselý.

Zastupitelům vadilo, že se o smlouvě má rozhodovat tak rychle, a také to, že na dnešní jednání zastupitelstva nepřišel zástupce investora. Město dosud jednalo jen s českým advokátem.

Primátor Radim Křupala (ČSSD) řekl, že smlouva je nastavená tak, aby na ní město neprodělalo. "Smlouva tak, jak je nachystaná, by měla znemožnit provést tunel," řekl primátor.

Předseda dozorčí rady Slezského FC Libor Witassek, který je zastupitelem za koaliční Změnu pro Opavu, řekl, že také očekával, že se zástupce investora dnešní schůze zúčastní. Navrhl odročení tohoto bodu. Zastupitelé s tím ale ještě nesouhlasili.

Debata trvala více než hodinu. Po přestávce, během níž jednali koaliční zastupitelé, navrhl odročení bodu týkajícího se smlouvy o prodeji klubu primátor. Zdůvodnil to otevřením prostoru pro získání dalších informací o investorovi. Tentokrát zastupitelé odročení schválili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud