24. června 2017 • 16:04

Jednička draftu Hischier: Na stupnici překvapení je tohle desítka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Švýcarský hokejový útočník Nico Hischier jen těžko hledal po úvodním kole draftu NHL slova, jimiž by vyjádřil své pocity a překvapení. Přestože byl společně s Kanaďanem Nolanem Patrickem hlavním favoritem na prestižní pozici jedničky letošního výběru talentů, skutečnost, že New Jersey sáhlo při první volbě pátečního večera právě po něm, ho ohromila.


Osmnáctiletý centr se tak stal nejvýše draftovaným Švýcarem v historii. Dosavadním maximem byla pátá příčka útočníka Nina Niederreitera, po němž před sedmi lety sáhli New York Islanders. "Na škále překvapení od jedničky do desítky bych zvolil desítku pro možnost, že budu jedničkou draftu. Něco takového jsem absolutně nečekal," řekl Hischier.

Hischierovi pomohlo i to, že byl poslední sezonu v zámoří na očích. Strávil ji v týmu Halifax Mooseheads v juniorské QMJHL. Včetně play off odehrál 63 utkání a připsal si 93 bodů za 41 gólů a 52 asistencí. "Neměl jsem ponětí, kdy půjdu na řadu, ale slyšet hned své jméno bylo neuvěřitelné. Objal jsem mamku a začala plakat," uvedl Hischier.

Jako první mu po příchodu na pódium, kde převzal dres Devils, gratuloval generální manažer New Jersey Ray Shero. "Řekl mi, jak je potěšený, že mě může v klubu přivítat. A také říkal, že jsem si svou pozici zasloužil," přiblížil Hischier. "Devils jsou úžasným týmem se spoustou historie. A já jsem doopravdy šťastný a potěšený, že jsem šel jako první. Být součástí klubu mě naplňuje štěstím," dodal.

Své kvality již vícekrát prokázal i na mezinárodní scéně. Odehrál minulé tři světové šampionáty hráčů do 18 let a dvě MS juniorů. Na tom posledním si připsal v pěti startech sedm bodů díky čtyřem gólům a třem nahrávkám. V ročníku 2015/16 okusil v dresu Bernu v 15 duelech švýcarskou nejvyšší soutěž.

Ví však velmi dobře, že draftem jeho cesta vzhůru, kterou je potřeba podpořit tvrdou prací, nekončí. "Musím během léta vylepšit své dovednosti a pracovat každý den. Užil jsem si večer, ale hned se zase vrátím ke své práci," ujistil Hischier s vědomím, že Shero se velmi těší, až ho uvidí v červenci na nováčkovském kempu.

"Dáme mu na tréninkovém kempu všechny příležitosti k tomu, aby se dostal do týmu. Je zřejmé, že bude na nás, kde bude jeho jméno nakonec zapsáno. Ale ještě více to záleží na něm samém. Je opravdu dobrým hráčem. Také urostlým a chytrým na to, aby se mu to podařilo. Myslím, že jeho volba na draftu má pro náš klub smysl jako nejlepší možná, jakou jsme mohli udělat," poznamenal Shero.

Pokud se Hischier i Patrick dostanou do prvního týmu, mohou se těšit na časté souboje v rámci Metropolitní divize. V té je vedle New Jersey i Philadelphia, která sáhla po Švýcarovu konkurentovi. "Bylo by skvělé hrát v budoucnu proti Nolanovi. Je to úžasný kluk. Když jsem byl vybrán, tak mi gratuloval a byl opravdu prima. Moc mě to potěšilo. Myslím, že mnoho kluků by to neudělalo," ocenil Patricka rodák z Naters.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud