25. června 2017 • 00:19

Jednadvacítka prohrála s Dánskem 2:4 a do semifinále ME neprošla

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Česká fotbalová jednadvacítka si na evropském šampionátu v Polsku semifinále nezahraje. "Lvíčata" v závěrečném zápase skupiny C prohrála s Dánskem 2:4, v tabulce obsadila poslední místo a na postup nedosáhla.


Čeští mladíci v Tychách dokázali dvakrát vyrovnat, na další dvě branky však už nezareagovali. Na trefu Lucase Andersena z 23. minuty odpověděl za čtyři minuty Patrik Schick a na gól Kennetha Zohoreho z 35. minuty pak na startu druhé půle střídající Tomáš Chorý. V 73. minutě ale Zohore druhou brankou v zápase rozhodl a v nastavení přidal pojistku Marcus Ingvartsen.

Reprezentanti zakončili skupinu C s bilancí výhry 3:1 nad Itálií a dvou porážek 0:2 s Německem a dnes s Dánskem. S účinkováním na turnaji se "Lvíčata" rozloučila po skupině stejně jako předloni na mistrovství Evropy na domácí půdě.

"Kluci se vydali ze všech sil, neříkám, že všichni byli v top formě, ale všichni v dnešním zápase i celém turnaji měli ten nejlepší úmysl dát maximum pro to, aby tým byl úspěšný. Je to veliké zklamání," řekl novinářům trenér Vítězslav Lavička.

Kouč udělal oproti vítěznému utkání s Itálií jednu změnu. Hašek se zatáhl do středu pole místo Hubínka a do sestavy se vrátil ofenzivní záložník Černý. Právě on se už po dvou minutách dostal ke střele, ale s přispěním dánské teče minul.

"Lvíčata" potřebovala vyhrát minimálně o tři góly, ale Seveřané, kteří po úvodních prohrách 0:2 s Itálií a 0:3 s Německem už nemohli postoupit, je do žádného velkého tlaku nepouštěli.

Naopak Dánové sami hrozili a nejvíce Andersen. Bývalý spoluhráč Černého z Ajaxu Amsterodam dvakrát minul, ale ve 23. minutě už otevřel skóre. Zohore se prosadil přes Lüftnera, Andersen přes Simiče a překonal Zimu.

"Měli jsme těžký úkol, mohli jsme se s tím poprat trochu líp. Začátek jsme trochu nestihli a pak se to už trošku odvíjelo od toho," podotkl kapitán Michal Trávník.

Češi odpověděli hned za čtyři minuty. Balon se na hranici vápna odrazil k Schickovi a ten střelou pod břevno srovnal. Nejlepší střelec kvalifikace dal první gól na turnaji.

Za dalších osm minut ale udělala "Lvíčata" chybu v rozehrávce, Pedersen nasprintoval do brejku a předložil míč před branku Zohoremu, který ho doklepl do sítě. Opět odpovědět mohl Černý, jenže pálil do gólmana.

Srovnat se Čechům podařilo v 54. minutě. Na Janktův centr si naběhl střídající Chorý a hlavou nedal gólmanovi šanci. Radoval se z první branky za jednadvacítku.

Reprezentanti ožili, ale žádnou z nadějných akcí nedotáhli. Místo toho Dánové udeřili v 73. minutě po dalším brejku, který zblízka zakončil Zohore. O třetí srovnání se mohli postarat Schick a Trávník, ani jeden se však neprosadil a už v nastavení opět sám před Zimou zpečetil skóre střídající Ingvartsen.

"Druhou půli jsme se zlepšili, snažili jsme se zareagovat na vývoj novými hráči, přeskupením s větším akcentem na ofenzivu. Vyrovnali jsme a měli další šance, bohužel takové štěstí jako třeba minulý zápas při nás dnes nestálo. Pak jsme otevřeli defenzivní brány naplno a soupeř nás v závěru potrestal dvěma góly," dodal Lavička.

"Tenhle mančaft se může měřit se špičkou, to říkám, i když jsme nepostoupili. Kdybychom si sedli tak jako v kvalifikaci od začátku, tak to prostě šlo," doplnil Černý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud