25. září 2017 • 15:28

Fuksa byl poprvé od titulu v lodi, jako háček v rodinné čtyřkanoi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kanoista Martin Fuksa poprvé do zisku světového titulu na pětistovce klečel v lodi. Netradičně zaujal pozici háčka v rodinné čtyřkanoi s bratrem Petrem, otcem Petrem a dědou Josefem. Volno bude mít do konce září, pak ho čeká třídenní vojenský výcvik, postupné obnovování fyzické kondice a na konci října odlet na třítýdenní soustředění do Japonska.


Nejstarší člen kanoistického klanu Fuksů si chtěl vyzkoušet společnou čtyřkanoi už dřív. "Děda nás do toho tlačil už několikrát, ale nikdy jsme to společně neabsolvovali. Nikdy jsme nenašli společný impulz, že bychom si řekli, že teď jdeme," vyprávěl Fuksa.

Příležitost našli při dnešním setkání novináři u loděnice v Nymburku. "Myslím, že děda byl samozřejmě nejvíc rád, ale všichni jsme si udělali takovou fajn projížďku na vodě. Doufám, že to nebylo naposled," doplnil dvojnásobný medailista ze srpnového mistrovství světa v Račicích.

Od té doby si užívá různé aktivity bez sportu, jezdil na dovolené k moři i po Česku, plnil si sponzorské povinnosti. Volno bude mít ještě do konce září, pak se začne pomalu hýbat. Po několikatýdenním nicnedělání trochu zlenivěl, protože si na volno rychle zvyká. "Pro mě je nejlepší, když jsem furt v zápřahu," svěřil se.

Dnešní jízda na rodinné čtyřkanoi ho ale navnadila do další práce. "Jak jsem dneska na té vodě byl, tak furt to mám v sobě a strašně mě to baví. A hlavně na to trénování se teď těším," řekl.

Podle plánu připraveného otcem a dědečkem se začne připravovat od poloviny října. "Protože 31. října odlétáme do Japonska na soustředění, takže už to chce, abych tam byl nějakým způsobem připravený," popisoval své plány.

Do Japonska se chystá poprvé. Tuto asijskou destinaci zvolili pro týmové soustředění, protože se zde za tři roky uskuteční letní olympijské hry. "Tím, že je tam fakt špatný časový posun, tak je to taková první zkouška," poznamenal čtyřiadvacetiletý Fuksa. Pokud se na olympiádu kvalifikuje, bude závodit mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní českého času.

Stejně jako před touto sezonou se bude připravovat společně s bratrem a dalšími mladými kanoisty. Pochvaloval si, že mu to minulou zimu dodalo nový impulz. "Mě to fakt strašně všechno bavilo, nebyl jsem snad vůbec unavený," uvedl. Pro mladší závodníky je vzorem v přístupu k tréninku, oni ho zase táhnou svou energií a motivují ho například při běhání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud