26. září 2017 • 09:36

Beránek se těší na návrat do Astany, kterou možná skoro nepozná

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zatímco fotbalisté Slavie si Astanu do Evropské ligy vzhledem k dlouhému cestování i časovému posunu nepřáli, současný šéftrenér dorostu červenobílých Miroslav Beránek měl z losu velkou radost. Soupeřův celek totiž v letech 2012 až 2013 vedl a v Kazachstánu navíc ještě o rok déle trénoval tamní reprezentaci, takže se vrátí do známých míst. Těší se i na setkání se svým bývalým asistentem u národního týmu Grigorim Babajanovem, který stejnou pozici zastává v Astaně.


"Jsem rád, že tam mohu se Slavií cestovat. Že se na ta místa vrátím a znovu si je prohlédnu. Určitě se tam potkám s celou řadou kamarádů. Od té doby, co jsem tam skončil, jsem tam byl dvakrát, vždy jsem to spojil s nějakými zápasy," řekl novinářům Beránek.

Na život v Astaně rád vzpomíná. "Žádný kulturní šok to nebyl. Přivykl jsem si rychle, od prvního dne jsem se všemi mluvil rusky. Je to moderní město na pomezí Evropy a Asie. Snaží se vyrovnat světovým městům, berou si tam nejlepší architekty z celého světa a vytvářejí neuvěřitelné stavby, dominanty. Trochu mi to připomíná Dubaj," uvedl šedesátiletý Beránek.

Od doby, kdy v Kazachstánu působil, se v Astaně mnohé změnilo. Nejen fotbalově. "Volali jsme si s asistentem a říkal, že město nepoznám, že k letošní výstavě EXPO vystavěli část úplně nové Astany. Město se neustále rozrůstá. Půl roku tam nejste a najdete tam spoustu nových staveb," řekl.

V Astaně se nebál zapojit do běžného život a klidně si třeba na ulici stopnout auto. "Já měl svého řidiče, ale někdy jsem ho nechtěl brát, tak jsem si zastavil auto. Běžně to funguje tak, že si tam stopnete auto na ulici a odveze vás za cenu, kterou si domluvíte a je nižší než klasicky označený taxík," podotkl Beránek. "Někteří ani nepoznali, že vezou trenéra reprezentace. Tak se zeptali, co dělám, jakou práci. Teprve když jsem jim řekl, tak se jim rozsvítilo a vzpomněli si," usmál se Beránek.

Z pozice reprezentačního kouče potkal řadu tamních vlivných lidí a v Astaně na pár trénincích vedl i vnuka prezidenta Nursultana Nazarbajeva. "S prezidentem jsem se osobně nesetkal. Většinou byl na Superpoháru, ale tehdy, když jsme ho hráli my, zrovna chyběl," řekl bývalý slávistický kouč.

Od jeho působení prošla Astana změnou i fotbalově. "Když jsem tam byl já, tvořilo tým osm devět hráčů reprezentace na klíčových pozicích. V tu dobu Astana domácí ligu nevyhrávala, vyhráli jsme pohár. Pak generální sekretář svazu přešel do Astany, přehodnotili politiku a na všechna klíčová místa vzali cizince. A teď je Astana v lize naprosto suverénní," řekl Beránek na adresu trojnásobného kazašského mistra z let 2014 až 2016.

Astana je podle něj v pohárech mnohem silnější doma. Těží z čtyřhodinového posunu, dlouhého cestování soupeřů i umělé trávy. "Před dvěma lety neprohrála ve skupině Ligy mistrů doma s Galatasarayem, Benficou ani Atléticem. To ukazuje, že doma je nebezpečná pro každého. Bude se hrát v aréně pro 30 tisíc, kde je zakrývací střecha, předpokládám, že bude zakrytá. Hřiště umělý povrch, asi 2012 nebo 2013 dávali nový, takže je kvalitní, nicméně je to pořád umělá tráva," uvedl Beránek.

Pozor si prý Slavia musí dát na soupeřovu ofenzivu. "V útoku hraje urostlý černoch Kabananga, který tam přišel v době, kdy já končil. Měl adaptační problémy, ale vyrostl z něj klíčový hráč. Na jednom z krajů je další rychlonožka Twumasi, po jeho akcích dává Astana dost gólů," varoval Beránek. "Slavia má výhodu v šíři a kvalitě kádru, ale Astana většinou dává prioritu na evropské poháry. Očekávám, že v obou zápasech se Slavií postaví nejsilnější sestavu," dodal bývalý asistent u české reprezentace.

Odveta v Edenu se bude hrát až v prosinci. "Astana chce před odvetou udělat týdenní kemp v Česku. Oni tohle praktikují, protože domácí soutěž se tam už nehraje a jsou tam velké mrazy. Naposledy to dělali na Kypru. Tak mě ten můj bývalý asistent požádal, zda bych jim pomohl zajistit hřiště tady u nás, kde budou moci trénovat," dodal Beránek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud