6. října 2017 • 10:56

Další Čech v NBA, Kudláček bude dělat skauta pro Jordana

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český basketbal má další stopu v prestižní zámořské soutěži NBA. Bývalý reprezentant Jakub Kudláček se stal evropským skautem pro klub Charlotte Hornets, který vlastní slavný Michael Jordan.


"Jednoho dne mi prostě zavolal generální manažer Charlotte (Rich Cho), jestli bych neměl zájem být zodpovědný za jejich evropský skauting," řekl Kudláček v rozhovoru pro ČTK a MF Dnes. Překvapilo ho, že se objevil na seznamu dvaceti jmen, ze kterých nakonec klub vybral právě jeho. "Nejprve byl několikahodinový pohovor po internetu. Pak za mnou přiletěl i generální manažer. Prý mě kromě basketbalových znalostí vybrali hlavně kvůli vášni, jak jsem o tom mluvil a s jakou energií," uvedl.

Odchovanec litoměřického basketbalu strávil většinu kariéry v Itálii, kde oblékal dresy Reggiany, Caserty, San Severa či Cantú, než se v roce 2014 upsal Nymburku. Právě v Itálii se seznámil s Adamem Filippim, dosavadním mezinárodním skautem Charlotte, kterého ve funkci nahrazuje. "On se přesouvá skautovat na univerzity. Dříve v Itálii chodíval na naše zápasy a znám ho už roky. Také jsem si ho jedno léto najal jako osobního kouče. Právě on mě doporučil. Prý kvůli mé pracovní morálce, nadšení a vášni, kterou jsem pro basketbal měl," uvedl Kudláček. Smlouvu má na rok.

Kvůli zraněním musel kariéru ukončit už v 25 letech. Poté začal pracovat v České basketbalové federaci, kde se stal předsedou komise vrcholového basketbalu a členem metodické komise.

"Zkušenost na ČBF mi pomáhá hodně. Dostala mě do reality života a z hráče se stal pracující manažer. Budu navždycky vděčný hlavně Michalovi Ježdíkovi, který hodně stál o to, abych na federaci přišel, generálnímu sekretáři a celému výboru, že i tak mladý jsem dostal příležitost. Myslím, že jsem odvedl kus práce. Na jednu stranu mě mrzí, že odcházím od rozdělané práce, ale byla to nabídka, která se nedá odmítnout," prohlásil.

V 27 letech je jedním z nejmladších skautů zámořské soutěže. "Většinou to trvá roky, než člověk dostane příležitost na plný úvazek. Ani nevím, jak se to povedlo, že já dostal takovou příležitost už rok a půl po konci kariéry. Jsem hodně mladý, nemám zkušenosti, ale o to je to pro mě větší závazek odvést co nejlepší práci," prohlásil.

Velkou výzvou pro něj je i to, že bude pracovat pro basketbalovou legendu Jordana, šestinásobného šampiona NBA, který je považován za nejlepšího hráče v historii soutěže.

"Ještě jsme se nepotkali, ale čeká mě to. Je to ikona a až s ním budu sedět u stolu a budu mu říkat, koho má draftovat, jelikož poslední rozhodnutí je na něm, tak čekám, že budu nervózní. Jeho bratr Larry je můj přímý nadřízený," dodal.

Jeho úkolem bude mít co nejlepší přehled o všech hráčích působících v Evropě. "Ať už jde o hráče, kteří půjdou na draft, nebo profesionály, jako byl teď Miloš Teodosič, který podepsal LA Clippers. Klíčem je mít co nejvíce informací o hráčích. Není to jen o tom, jestli je dobrý na hřišti, ale i to, jak zapadne do týmu, jak je chytrý, jak se chová, jestli kouří, pije, milion dalších otázek, na které je třeba zodpovědět, než si ho klub vybere na draftu. Je třeba neudělat při volbě chybu," popsal.

"Je to alchymie, za kterou je strašně moc práce, shánění informací a hodin nakoukaných zápasů. Život skauta je na cestách. Primárně po Evropě a jednou za šest týdnů budu létat do Ameriky na porady s ostatními skauty. Každý den budu podávát zprávy, co jsem ten den zjistil," líčil.

Pomáhat mu budou databáze a počítačové programy. "Tím se v Americe pyšní. Hodně času ušetří, že se mohu podívat jen na sestřih konkrétního hráče a nemusím sledovat celý zápas. Ani si nedokážu představit, jak to dělali skauti před lety, kdy jezdili jen se svými notýsky a viděli jen to, kde byli, nebo dostali na VHS kazetě," dodal s úsměvem.

Česká liga nebude jeho primárním zájmem, ale i o ní si bude udržovat přehled. "Už i z Nymburka se hráči dostali do NBA jako Chasson Randle nebo Howard Sant-Roos, který byl v letní lize. Takže prioritou česká liga nebude, ale samozřejmě by byla fatální chyba, kdybych nevěděl, že je v české lize hráč s perspektivou pro NBA," dodal Kudláček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud