19. října 2017 • 15:24

Frühauf a Neumannová znovu spolu, pomáhají naději Havlíčkové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Po deseti letech jsou olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a trenér Stanislav Frühauf opět "spolu". Zkušený kouč se nechal od bývalé svěřenkyně přesvědčit a od letoška s manželkou Petrou pomáhají vybrousit talent dřímající v Barboře Havlíčkové, rady přidává i Neumannová.


Sedmnáctiletá Havlíčková je považována za naději českého běžeckého lyžování. Rodačka z Vimperku je podle Neumannové na svůj věk hotovou profesionálkou. "Je pracovitá, cílevědomá i ambiciózní. Má všechny vlastnosti, které musí mít šampion. Je ze sportovní rodiny, má široký sportovní základ i funkční předpoklady, může růst a stát se závodnicí minimálně světové desítky," řekla Neumannová ČTK.

Dvojnásobná mistryně světa zná dobře rodiče Havlíčkové a odmalička sleduje její lyžařské krůčky. Už dříve jí tu a tam radila, ale nyní je pomoc intenzivnější. "Dělám to ráda. Snažím se zezadu, aby měla veškeré podmínky a mohla se smysluplně připravovat. Svými výkony mezi juniory vybočuje a chci, aby se vyvíjela správným směrem," řekla.

Havlíčková vyrostla ve vimperském klubu, ale nyní už potřebovala k růstu individuální přístup. Proto přestoupila do Dukly Liberec a padla volba na Frühaufa. "Standu jsem chvilku přemlouvala, protože se po konci mé kariéry stáhl na Šumavě do ústraní a chtěl se věnovat jen dětem. Ale ona je typ závodnice, s kterou stojí za to spolupracovat. S manželkou Petrou svolili k tomu, že především její domácí přípravu pohlídají," uvedla Neumannová.

"Šlo o správně postavené tréninkové plány, aby se zhodnotila její současná výkonnost a během dvou tří let se před dospělými posunula dál," řekla Neumannová. "Já dám Barče nějaké rady, ale plnou důvěru nechávám na Standovi."

Nedávno se na ledovci Dachstein sešli všichni tři. Frühauf pracoval na zlepšení techniky i silových schopností Havlíčkové a na lyžích se svezla i Neumannová. "Bylo to vtipné," řekla. Když projížděla stopou kolem Frühaufa, snažila se jako před lety odrážet technicky správně, přestože s kariérou skončila před deseti lety. "Návyky zůstaly. Říkala jsem si, že musím jet ve správném postavení a odrazu, ale už na to samozřejmě nemám fyzičku, takže jsem za rohem hluboce oddychovala," smála se.

Její vztah s Frühaufem se od doby spolupráce na bázi závodnice - trenér proměnil. "Naše soužití získalo jiný rozměr. Už spolu komunikujeme jako partneři a bavíme se o Barče, kdo může jak pomoci," uvedla Neumannová.

Havlíčková má teoreticky šanci se nominovat do štafety na olympijské hry v Pchjongčchangu. Hlavním cílem ale bude juniorský světový šampionát, předčasně ji tlačit do Světového poháru nejspíš Frühauf nebude. "Standa dobře ví, kolik času stojí připravit špičkového závodníka. Krotit se musí Bára, která je trošku nedočkavá, ale lidé v jejím okolí mají zkušeností dost, aby kariéru neurychlovali," řekla Neumannová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud