23. listopadu 2017 • 17:13

Balvín chce být tahounem reprezentace a věří v postup na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Při absenci Tomáše Satoranského a Jana Veselého hledá česká basketbalová reprezentace svoji hvězdu a hlavní oporu. Stát by se jí mohl 217 centimetrů vysoký pivot Ondřej Balvín, který v pětadvaceti letech herně dozrál a za výkony v dresu Gran Canarie získal důvěru reprezentačního trenéra Ronena Ginzburga. Sám chce být tahounem českého týmu a pomoci mu k historickému postupu na mistrovství světa.


"Dřív jsem byl v jiné pozici a letos od sebe čekám, že budu jedním z hlavních tahounů, speciálně poté, co jsme se bavili s koučem Ginzburgem o tom, co ode mě očekává," řekl v rozhovoru s novináři Balvín, který se s Ginzburgem nedávno sešel v Petrohradu. "Té zodpovědnosti se nebojím. Chci být jistotou pod košem a jedním ze základních pilířů. Moje role je daná i tím, že jsem tu jediným klasickým pivotem a je tam hodně systémů, kdy já dostávám míč pod koš," dodal.

V národním týmu se pohybuje od roku 2012, kdy zasáhl do kvalifikace o mistrovství Evropy ve Slovinsku, na kterém si také zahrál. Reprezentoval i v létě 2014 a pomohl vybojovat další ME. Na to ale už nejel, protože neprošel finálním zúžením kádru. Přišel také o olympijskou kvalifikaci v létě 2016, kdy se zaměřil na boj o NBA a hrál letní ligu za Denver. Smlouvu si však nevybojoval. Letos pak nejel na šampionát kvůli dozvukům jarního zranění kotníku.

"Po tom, co jsem si v dubnu přetrhl vazy v kotníku, se o mě můj nový klub Gran Canaria bál. Klub jistě doufal, že se k reprezentaci nepřipojím, ale finální rozhodnutí bylo čistě na mně," prohlásil Balvín. "Já byl v situaci, kdy jsem čtyři měsíce nehrál ani pět na pět a zničehonic jsem měl hrát hodně minut na mistrovství Evropy proti pivotům, jako jsou bratři Gasolové nebo Vučevič. To nebyla role, na jakou bych se za tak krátkou dobu mohl připravit, a já se bál, jak bych to fyzicky a kvůli stavu kotníku hlavně psychicky zvládal," vysvětlil.

"K reprezentaci mám kladný vztah, hrát jsem chtěl, ale nebudu riskovat své zdraví. Radši jsem Eurobasket vynechal, abych se mohl zdravý připojit nyní na kvalifikaci," dodal.

Věří, že český tým má na to, aby mohl snít o historickém postupu na světový šampionát. K tomu potřebuje co nejlépe odehrát skupinu v konkurenci Finska, Islandu a Bulharska. A následně uspět v další fázi, kde budou tvořit konkurenci na tři postupová místa nejspíš Rusko, Francie a Belgie.

"Nejdříve musíme postoupit ze základní skupiny. Postup z ní by neměl být žádný problém, navíc ji můžeme i bez potíží vyhrát. A ve skupině v rámci druhé fáze kvalifikace by záleželo, na koho bychom narazili, jestli bychom mohli mít Honzu Veselého, a tak dále. Je to ale největší šance, jakou jsme kdy mohli mít, a proč nežít ten sen, že bychom se mohli dostat na světový šampionát," prohlásil Balvín.

Klíčové bude dobře začít v pátek doma proti Islandu, což pro Balvína bude zvláštní zápas. Proti němu totiž nastoupí tým, kde žádný z hráčů nemá přes dva metry. Český pivot tak proti kterémukoliv obránci bude mít minimálně 17 centimetrů navrch.

"Ze španělské ligy jsem zvyklý jak na přetlačování s velkými pivoty, tak i na hru proti menším hráčům. Island má nejvyššího hráče kolem dvou metrů, ale všechno má své plusy i minusy. A z mého pohledu není problém ani jedno. Pokud mě bude jejich obrana zdvojovat, bude na mně, abych četl hru a posílal míč na volné hráče," popsal taktiku Balvín.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud