11. prosince 2017 • 10:18

Bělák očekává, že moravská komora přispěje k volbě předsedy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kandidát na místopředsedu moravské komory Radek Bělák očekává, že úterní valná hromada konečně zvolí nového předsedu Fotbalové asociace ČR. Současný spolupracovník Sport Investu Bělák vnímá velkou rozpolcenost moravské části, která neměla na červnové hromadě svého kandidáta na předsedu a nepostavila jej ani nyní. Jak Martin Malík, tak Petr Fousek totiž jsou českými kandidáty, i když Fouska v červnu podporovala hlavně moravská komora.


"Jednal jsem osobně se zhruba osmdesáti procenty moravských delegátů. Stěžejním cílem bude zvolit v úterý hned v prvním kole předsedu," řekl ČTK pětapadesátiletý Bělák. "Obě komory zřejmě ví, že volba předsedy umožní následně zvolení členů výkonného výboru. Na české straně panuje naprostá jednota, ale na moravské na každý post kandiduje několik uchazečů," dodal.

Příčinu moravského nesouladu vidí také v tom, že někteří členové by chtěli volby dvakrát do roka. "Na valné hromadě potom rádi přesvědčují delegáty, že to Češi dělají špatně. A když se jich zeptáte, co je špatné, tak to nevysvětlí. Nikdo si přitom neuvědomuje, že se bez předsedy dostáváme do pasti. Protože nikdo nemůže jednat bez mandátu," uvedl Bělák. Jednu z priorit vidí v tom, že se Morava musí chovat tak, aby byla respektována českou stranou.

Půl roku od červnové hromady se podle něj propáslo. Moravská komora měla společné setkání až 1. prosince. "Na něm se domluvilo, co se dá dělat a nedělat. Jediný posun vidím v tom, že pokud by došlo na valné hromadě k nějaké turbulenci nebo nesouladu, tak už nebude moravská komora požadovat po české komoře personální změny," poznamenal Bělák.

"Už by nemělo dojít k tomu, aby někdo z moravské strany řekl: 'My vám vyjdeme vstříc, když vyndáte Romana Berbra'," uvedl. "Toto považuji za demagogii, neboť Morava má svoji autonomii a nikdo nezasahuje do jejích delegátů. Proto nemůže zasahovat do českých delegátů," dodal Bělák.

Považuje za unikát, že si český fotbal v posledních deseti letech čtyřikrát nezvolil předsedu. To poutá pozornost UEFA a FIFA, které požadují změnu stanov tak, aby byl předseda zvolen vždy.

"Problém jsme si sami rozfoukali. Proto do situace zasáhla UEFA. Kdybychom měli zvoleného předsedu, tak to nikoho nebude zajímat. Jsme členy UEFA a následně FIFA. Proto musíme dodržovat pravidla těchto organizací," řekl Bělák.

Problém byl podle něj i v tom, že delegáti dříve nebyli informováni o situaci. "Když jsme objížděli jednotlivé moravské kraje, tak jsem získal přesvědčení, že už budou delegáti státotvorní. Nebudou jen chtít něco zablokovat, jak to bylo při minulé valné hromadě. Tvrdit: 'My Moravu nedáme', je pouze klišé. Delegáti si svoje lidi v jednotlivých strukturách volí sami a musí dodržovat pravidla demokracie," dodal Bělák.

Bývalý brankář byl ve dvaatřiceti letech jedním z nejmladších trenérů ve druholigovém Znojmě. Od května 1995 působil čtrnáct let v roli sekretáře a sportovního ředitele v prvoligovém Brně. Klub provedl kritickými obdobími v době konkurzu firmy Boby a podařilo se mu jej po dluzích konsolidovat. V létě 2009 zamířil do agentury Sport Invest, kde se podílí na fotbalových projektech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud