Jan Jaroch
6. dubna 2014 • 19:45

Přivábí japonská jízda i Berdycha? Bez něj se historie psát nebude

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctý daviscupový triumf v řadě možná nevyvolá ve fanoušcích velké emoce. Výhra proti oslabenému Japonsku, které nemohlo do víkendu nabídnout jediného hráče z první stovky žebříčku, byla víceméně povinná. Triumf 5:0 i tak ukazuje, jak silná je vítězná aura českého celku.



Podívejte se na trápení Francouzů s oslabenými Němci či téměř všemocného švýcarského impéria Federer – Wawrinka proti Kazachstáncům. V Davis Cupu nemá nikdo nic jisté, to bychom si měli uvědomit.

A poplácat po zádech Radka Štěpánka s Lukášem Rosolem za to, že se do téhle hodně nepohodlné tokijské mise, jež může narušit jejich individuální sezonu, měli odvahu pustit a zvládli ji s takovým přehledem.

Speciální kapitolou je pak Jiří Veselý. Na tohoto kluka se čeká, až rozkvete ve velkého hráče a potáhne český daviscupový tým. Předchozí dva Jirkovy daviscupové krachy možná něčí víru nalomily, on však dokázal, že je stále lepším a sebevědomějším tenistou.

Jeho nedělní úspěch 6:4, 6:4 proti houževnatému Taru Danielovi je dalším ohromným ziskem, který tenisté z Japonska vezou. Kdo ví, jak bude sezona po příštích pět měsíců vypadat. Veselý může vystřelit ještě výš a třeba již v semifinále s Francií převzít ještě větší roli. O tohohle skoro dvoumetrového leváka bych se rozhodně nebál.

Japonský výlet dal českému týmu jen samé plusy. Tomáš Berdych si odpočinul a viděl, jak je tým i bez něj stále hladový po úspěchu a jaké i ostatní hráči dělají pokroky. Do takového mužstva se bude vracet určitě snáz než do výběru, jenž by se upínal pouze k jeho schopnostem.

Samozřejmě si nemá cenu nalhávat, že jde ve Francii bez Berdycha vyhrát. To by byla skoro nemožná mise. Pevně však věřím, že za pět měsíců se představí český tým v tom nejsilnějším složení. A ten šanci na hattrick má.

Jen pro připomenutí: za existence Světové skupiny Davis Cupu od roku 1981 žádná země třikrát za sebou nevyhrála. Už jen to, že český tým dělí od takového epochálního úspěchu pouze dva vítězné zápasy, je něco pohádkového.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud