Jan Jaroch
31. října 2014 • 17:10

Berdychův nejlepší postup. Mladí vlčáci ho v tenisovém boji neuštvali

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nablýskané divadlo v londýnské O2 Areně, kde je kurt nasvíceným jevištěm a potemnělé tribuny tleskají osmi nejlepším tenistům sezony, bude mít opět českou stopu. Tomáš Berdych se popáté za sebou probojoval na Turnaj mistrů, což je spolu s (zatím) padesáti čtyřmi výhrami a dvěma tituly důkaz, že i letošní sezonu může brát za úspěšnou.



Konec dobrý, všechno dobré, říká se. Nyní to platí dvojnásob. Pravdou je, že Berdych nemohl mít snad z žádného postupu na Masters lepší pocit než letos.

Proč? Několik sezon zaběhlý řád tenisového světa byl v této sezoně narušen. Český tenista už nehraje v závětří za velkou čtyřkou, kdy hráče druhého sledu (dále Ferrer či Tsonga) nikdo příliš neohrožoval. Smečka mladých vlčáků se stále lepší. Nišikori, Raonic, Čilič, Dimitrov sílí a čím dál dramatičtěji zasahují do posledních kol největších turnajů, finále US Open Nišikori – Čilič budiž toho nejlepším důkazem.

Turnaj mistrů volá! Tomáš Berdych porazil Kevina Andersona a postupem do semifinále turnaje v Paříži si zajistil účast na prestižním Turnaji mistrůFoto Reuters

Chcete číselné důkazy o náročnosti poslední sezony? V roce 2011 se Američan Mardy Fish kvalifikoval na Turnaj mistrů se ziskem méně než 3000 bodů, letos ani 4000 bodů stačit nebude. Berdychův současný bodový zisk 4465 je nejvyšší, jaký kdy v životě před Turnajem mistrů měl. Přesto neměl Londýn jistý až do nejzazšího okamžiku…

Devětadvacetiletého „starého psa“ z Česka zatím mladí vlčáci neuštvali. I přes jeho letní výpadek, kdy bojoval se zraněním a téměř nebodoval. Ač někteří tvrdí, že Berdychův čas na výsluní se již pomalu nachyluje ke konci, český tenista jasně odpověděl: Letos to ještě nebude!

Jak velký je jeho úspěch? Z českých rodáků se jen Ivan Lendl propracoval na Turnaj mistrů častěji (12), pátým postupem nyní Berdych předčil čtyřnásobného účastníka Jana Kodeše.

Na historii ale Tomáše nikdy příliš neužilo. Žije v přítomnosti a také pro ni znamená další jistá letenka do Londýna velký přínos. S razítkem, že stále patří mezi nejlepší z nejlepších, se bude snáz a v lepší náladě dřít na další sezonu. Ta bude opět těžší než ona právě končící.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud