Jan Malý
16. srpna 2017 • 16:00

Slavii bolestně chybí efektivita, a ta je v Lize mistrů nutně potřeba

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se, že Slavia stále poznává zákonitosti fotbalové Evropy. Ta jedna ze základních říká, že je potřeba být maximálně efektivní. Jenže červenobílým se to zatím v letošních předkolech Ligy mistrů moc nedaří a včerejší impotence na půdě APOELu Nikósie v prvním utkání play off nablýskané soutěže a porážka 0:2 značně oddálily sen o průniku do základní skupiny mezi evropský výkvět.



V předešlém dvojutkání proti Borisovu „sešívaní“ na neproměňování šancí ještě neshořeli. Tehdy měli mraky příležitostí především v úvodní partii, doma mohli oslabenému a před vlastní bránou zakopanému soupeři nasypat ranec gólů, ale zůstalo u hubené výhry 1:0 a v odvetě v Bělorusku se pak soubor trenéra Jaroslava Šilhavého musel třást o postup. 

Včerejší marnost v koncovce nyní bolí ještě víc. Přitom šance byly, Michal Frydrych z úhlu nepropálil gólmana Boye Watermana, Josef Hušbauer za jeho záda neprocpal míč ve vyložené pozici a ani pár vteřin poté neuspěl technickým pokusem, Muris Mešanovič trefil tyč.

Zklamaní slávisté po konci prvního poločasu
Zklamaní slávisté po konci prvního poločasu

V takové bitvě do brány musí něco spadnout. Naopak APOEL názorně předvedl, jak se chovat. Ještě než slávisté stačili chytit tempo zápasu, vedli domácí 2:0. Můžeme říkat, že u prvního gólů měl APOEL i štěstí a druhý trefil Efstathios Aloneftis náramně. Ale taková je Liga mistrů. Pokud ji chce Slavia hrát, musí být také taková.

Může ji brzdit, že v domácí lize jí slabší produktivita stačí a že není pod takovým tlakem. Nějaký gól se červenobílým většinou podaří vstřelit a pod tlakem soupeřů moc není. Například v prvních třech kolech tohoto ročníku HET ligy čelili nejmenšímu počtu pokusů ze strany soupeřů (24). Slavia má sedm bodů a tolik jí ani nevadí, že ačkoliv má celkově nejvíc střel (48), je její střelecká úspěšnost 6,3% procenta pátá nejhorší.

Odveta proti APOELu v posledním předkole Ligy mistrů však bude pro Slavii nesmírně těžká. V ní bude muset svou produktivitu výrazně vylepšit, ukázat evropskou úroveň. Pokud ne, společnost Barcelony, Realu Madrid či Bayernu Mnichov si neužije.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud