Jiří Punčochář
14. března 2017 • 22:48

Kometa na Spartu znovu platí. Pokud neustoupí z toho, co umí, vyřadí ji i potřetí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestý tým hokejové extraligy přehrává v play off třetího. Nebo jinak: mužstvo, které se ve druhé polovině základní části trápilo, předčí favorita, jemuž dlouhodobá fáze soutěže vyšla plus mínus v úplné pohodě. Je to ale vůbec překvapení? Ano i ne. Nebuďte vyvalení z toho, že Kometa vede po dvou duelech čtvrtfinále nad Spartou 2:0 na zápasy, přestože se hrálo v Praze. Nezasloužené to není a logiku to má.



Oba zápasy skončily o gól, jeden až v prodloužení. Jeden manévr na opačnou stranu a stav série mohl být opačný nebo vyrovnaný.

Ale není.

Kometa má za sebou první dva kroky k postupu do semifinále. Sparta se naopak probouzí do kruté reality.

Proč k tomu dochází? K potížím v play off, tedy v mistrovství v jednoduchosti a důrazu, nakročila Sparta už v posledním kole základní části. Elegantní hrou plnou přihrávek neporazila doma Plzeň, bojující o všechno, a místo aby si z toho vzala příklad, pokračuje v kličkované i proti Kometě. To je ale – k její smůle – protivník stejného ražení jako Plzeň, jen o několik tříd lepší.

A tak se na akce od Hlinky a spol. z horních pater libeňské arény sice dobře kouká, hlavně v prvních třetinách, kdy si Sparta nahrává do šancí, ale fanoušci se zároveň zoufale dožadují: střílejte! Proboha, hrajte na bránu! To naopak dělá Kometa, které nevadí, že v zápasech prohrává, důsledně jde za svým, nepolevuje a nervózním Pražanům postupem zápasů zatápí čím dál tím víc.

Druhý bod v sérii přidala sice až gólem v prodloužení, což je vždy tak trochu loterie, ale lepší byla nejméně od začátku třetí třetiny. Šancí rozhodnout v šedesáti minutách měla dost.

Ona totiž tahle série vůbec není jen o tom, jak Sparta (ne)hraje. Ona je z velké části o Kometě. O její kvalitě, její taktice, její síle. Je o mužstvu, které zase dokazuje, jak silné v play off je.

Dvakrát už Kometa z vyřazovací části Spartu vymetla. Směřuje k tomu, aby se jí to podařilo potřetí. Jasně, nemá cenu bilancovat už nyní, stále ještě se čtvrtfinále teprve rozjíždí. V Brně bude Sparta muset být jiná, odolnější, dravější. Třeba bude.

Ale zatím si spíš koleduje o to, aby se o brněnskou překážku potřetí během pěti let rozbila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud