Lukáš Tomek
10. května 2017 • 20:08

Fotbal má dilema! Riskovat vyhladovění, nebo přijmout pomoc ligových bossů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aféra kolem udělování dotací do českého fotbalu může mít nečekané vyústění. Vlastníci profesionálních klubů převzali tři týdny před volební valnou hromadou FAČR iniciativu a nabízejí dezorientovanému fotbalovému hnutí pomoc. Vybízejí ho k jednání a k sestavení důvěryhodné reprezentace. Oplátkou slibují podporu v těžkých časech. Pokud delegáti tento vzkaz zvednou, valná hromada 2. června může výrazně změnit rozložení sil v českém fotbale. K Romanu Berbrovi totiž asi žádný atribut nesedí méně než právě důvěryhodnost... 



Až dosud o této rovnici nikdo příliš nepochyboval: Roman Berbr + zásadní vliv na výkonnostní fotbal + zásadní vliv na valnou hromadu = nejsilnější zákulisní hráč. Jemně budovaná pavučina vazeb a vztahů začínala na úrovni okresních přeborů a sahala po řadu let až do nejvyšších pater.

Co ji drželo pohromadě? Vazby, protislužby všeho druhu a peníze. Peníze proudící přes okresní a krajské fotbalové svazy do jednotlivých klubů. Zásadní vliv na jejich rozdělování měl přitom právě plzeňský Náčelník a jím dosazení spojenci. Poslušní je dostávali, pár odbojných mělo většinou smůlu.

Jenomže nyní fotbalu velmi vážně hrozí, že dotační penězovod do značné míry vyschne. Kateřina Valachová totiž ještě před svou rezignací kohout zavřela. A to může být právě pro výkonnostní fotbal, početně největší sportovní hnutí v Česku, doslova tragédie. A že tento stav nemusí trvat jen pár týdnů je navíc holý fakt.

Pokud totiž nyní fotbal neudělá zásadní krok k transparentnosti, těžko bude pár měsíců před parlamentními volbami hledat mezi politickými stranami spojence. Jestliže byl totiž v minulosti sport a jeho podpora oblíbeným tématem politiků lačnících po zvýšení předvolebních preferencí, letos se dá čekat spíše pravý opak. V kauze dotačních prostředků pro sport sice zatím nikdo odsouzen nebyl. Nicméně i obvinění fotbalové asociace a jejího předsedy bude zcela nepochybně stačit k tomu, aby si jakýkoliv politik dvakrát rozmyslel, zda bude za sport, a fotbal zvlášť, před volbami „kopat“.

Fotbal v této situaci nutně potřebuje udělat krok k důvěryhodnosti a ukázat touhu se změnit. A majitelé ligových klubů jasně pochopili, že právě oni mohou být nyní „apoštoly“ této změny. Narozdíl od Romana Berbra, bývalého spolupracovníka Státní bezpečnosti a muže s opravdu strašidelnou pověstí.

Zásadní je z tohoto pohledu rovněž to, že majitelé zatím vystupují jednotně, a to včetně nejvyšších představitelů Sparty a Slavie. Za těmito dvěma kluby totiž nestojí jen největší počet fanoušků a ligových titulů, ale také největší kapitál a zcela zásadně rovněž největší vliv na mocné ze světa politiky. A právě ti rozhodnou o tom, zda bude fotbal žíznit, nebo se dotační kohout znovu brzy alespoň pootevře.

Pro delegáty valné hromady FAČR najednou vyvstalo dilema. Volit jako vždy podle Berbrových notiček, anebo podpořit nečekanou změnu? Pokud zvolí první možnost, vystavují se nebezpečí, že se pro fotbalové hnutí stanou přímo zodpovědní za to, pokud se politici opravdu rozhodnou fotbal vyhladovět.

Pokud zvolí druhou variantu, hlavní zodpovědnost za fotbal a jeho vyvedení ze současné krize spadne na Daniela Křetínského, Jaroslava Tvrdíka a spol. A až ve druhém sledu pak na muže, které v nejbližších dnech ligoví majitelé výkonnostnímu fotbalu coby kandidáty na místa ve fotbalové vládě představí.

Svoboda: Chceme se dohodnout na kandidátovi s výkonnostním fotbalem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud