Petr Adam
3. října 2016 • 10:10

Vácha a Koubek poslali sudí ke sporáku. Místo toho zamířili do pravěku

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa sledují zaplněné stadiony, americké reprezentantky oprávněně žádají stejné odměny jako mužští kolegové, protože jejich zápasy vydělávají víc peněz, ženské pomezní rozhodčí se objevily v Premier League či druhé bundeslize. Tak dnes vypadá ženský fotbalový svět. A pak bum. „Ke sporáku,“ poslal na sociální síti záložník Sparty Lukáš Vácha a v pozápasovém rozhovoru také brankář Tomáš Koubek asistentku rozhodčího Lucii Ratajovou poté, co neodmávaným ofsajdem poškodila jeho tým v závěru ligového utkání v Brně.



Oddělme od začátku dvě roviny problému. Ratajová skutečně předvedla jeden z největších přehmatů dosavadního průběhu sezony a může za něj čekat v následujících dnech odpovídající tvrdý trest. Jako jedna ze dvou žen na listině rozhodčích pro profesionální soutěže nebude mít v tomto ohledu žádné úlevy. Stačilo říct, že závěr zápasu zásadně ovlivnila a pokazila. Tečka. Ani emoce po ztraceném vítězství by neměly být omluvou pro ostřejší reakci, která přišla tentokrát.

Vácha a Koubek zvolili nejvíc stereotypní políček, jaký si umíte představit. Ženy mohou v jejich očích vařit v kuchyni, možná vyrazit na stadion jako elegantní doprovod svých partnerů, a pokud se rozhodly být sudími, ať se nejdřív ukážou v plavkách, jak jim to sluší. Váchův příspěvek na Twitteru z minulého roku najednou do jeho vidění fotbalového prostředí perfektně zapadá.

Oba sparťané svým výstupem paradoxně posílili jiný stereotyp. Řada žen si může myslet, že fotbalisté mají dost předpotopní názory a těžko jim to rozmluvíte. Jak z toho ven? Nyní se ukáže, jak moc je české fotbalové prostředí k podobným projevům tolerantní, nebo přinutí sparťany se zamyslet a omluvit. Koubek už tak na svém Facebooku učinil, Vácha svůj výrok pouze vysvětlil. Podobně smýšlejících fanoušků, kteří by jim za jejich výroky zatleskali, zůstává na tribunách v Česku jistě dost. Pokud stojí o takový druh příznivců, jde o krok zpátky směrem do fotbalového pravěku.

Brno - Sparta: Je vyrovnáno – Hyčka dal po rohovém kopu gól z ofsajdu, Královec ho uznal
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Brno - Sparta 3:3. Divoký zápas srovnali domácí v závěru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud