Stanislav Hrabě
13. prosince 2016 • 16:29

Proč by si v Laosu měli všimnout Griezmanna? I proto vyhrál Ronaldo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Připomíná to trochu starou českou anekdotu. Jeden mistr obuvnického řemesla si nad dílnou vyvěsil ceduli s nápisem „Nejlepší švec v Evropě“. Když to viděl druhý, nelenil a trumfl ho: „Nejlepší na světě“. Třetí chvíli hloubal, až ho napadla chytrá reakce: „Nejlepší švec v ulici“. Tento vtip hodně připomíná letošní rok při hledání nejlepšího adepta na Zlatý míč.



Francouzský útočník Antoine Griezmann byl nejlepším hráčem a se šesti góly střelcem mistrovství Evropy. Zářil na něm, jeho trefy v semifinále skolily i světové mistry Němce, nikdo jeho korunovaci nerozporoval. Ve Španělsku, kde se scházejí největší hvězdy fotbalového světa, byl rovněž vyhlášen nejlepším. Ve Zlatém míči to však stačilo jenom na třetí místo.

Po šesti letech účelového spojení se ankety Zlatý míč a Nejlepší fotbalista FIFA opět rozdělily. Organizátor tradičnější a prestižnější ankety francouzský časopis France Football si sliboval, že se vrátí k bývalým hodnotám, pokud budou hlasovat opět pouze novináři.

Více se budou zvažovat dosažené úspěchy za sledované období, jak ostatně stojí na prvním místě zadaných kritérií ve výzvě respondentům. Během šesti předchozích ročníků byla redakce totiž přímo frustrována, když viděla, kam bývalý hokejista a zkorumpovaný předseda FIFA Joseph Blatter anketu přivedl. Lesk se stal naprosto prvotním.

Stačí sestřihy v televizích, tam vládnou Ronaldo a Messi

Francouzi se nemohli smířit s tím, že jejich rytíř Franck Ribéry za rok 2013 nevystoupal na příčku nejvyšší, přestože měl famózní období, bral jednu trofej za druhou a drtil mediální hvězdy Ronalda a Messiho na všech frontách.

Zlatý míč však nezískal, odsunuly ho hlasy trenérů a kapitánů reprezentačních týmů, které ve spojených anketách měly převahu. Letos tajně snili, že by mohl nedotknutelné modly překonat jejich zlatý chlapeček Antoine Griezmann, hrdina EURO a nejlepší fotbalista španělské ligy.

Neuspěl, ukázalo se, že už předchozí rozšíření ankety do všech koutů světa jednoznačně nahrává spektakulárním fotbalistům. Upřímně: co je zástupci Laosu, Hondurasu nebo Botswany po tom, jak probíhal evropský šampionát, kdo na něm zářil.

Proč by si měl všímat, že Messi znovu nedostal na Copě Amerika rodnou Argentinu na zlatý stupínek. Stejně tak nepitvá španělskou ligu, koho nejvíce uznávají místní odborníci. Naprosto mu stačí sestřihy v televizi v nejvyhledávanějších prime časech. A z nich na něj nadále vyskakují dvě vyzkoušené osobnosti – Ronaldo a Messi.

Anketa se změnila, lépe řečeno vrátila se do původní podoby, vítězové zůstávají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud