Jan Barák
8. února 2016 • 12:15

Kluk z filmu v Super Bowlu selhal. Hvězdu neuchránili, titul je pryč

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„The Blind Side“. Strana, na kterou quarterback při odhodu míče nevidí a je na ní slepý, i slavný snímek z prostředí NFL. Hráč, jehož příběh tvůrce inspiroval, se představil v nedělním Super Bowlu. A šťastný filmový konec vypadá jinak.



Nejlepší tým základní části Carolina, která padla jednou ze šestnácti zápasů, roli favorita nedostála. V defenzivně vedeném finále padla s Denverem Broncos Peytona Manninga 10:24. Překvapení? Kolosální, zápas vůbec nevyšel quarterbackovi Panthers Camu Newtonovi a hořeli také hráči ofenzivní lajny, kteří měli svou hvězdu chránit.

Šest sacků, situace, kdy je quarterback sražen k zemi, dovolil se svými parťáky i levý tackle Michael Oher. Že je vám to jméno povědomé? Na základě složitého Oherova dětství, kdy vyrůstal v černošském ghettu v Memphisu a byl adoptován bohatou rodinou, která jej přivedla k americkému fotbalu a posléze na draft NFL, byl natočen v roce 2009 film „The Blind Side“ (v Česku uváděný jako „Zrození šampióna“).

Oher je na film alergický

"Ten film nemám rád, vadí mi pozornost, která je s tím spojená. Všichni se mě na to pořád ptají, každý rozhovor takhle začíná," vysvětlovat svou averzi vůči filmu na stránkách Fox Sports v srpnu 2015 Oher.

"Hráči na mém postu by neměli být ve světle reflektorů, pokud jsou, tak to znamená, že chybovali. Že vyběhli dříve, faulovali, prostě si zasloužili vlajku. To je špatně, jak na hřišti, tak v soukromí mám rád svůj klid," dodal hráč operující na pozici, kde bojují největší a nejtěžší pořízci z týmu a svým tělem dopřávají quarterbackovi více času na rozehrávku.

Roli Oherovy matky ztvárnila ve filmu The Blind Side známá herečka Sanda Bullock Roli Oherovy matky ztvárnila ve filmu The Blind Side známá herečka Sanda BullockFoto Twitter.com

Oherův spoluhráč z ofenzivní lajny, centr Ryan Kalil, měl k tématu Fox Sports také co říci. "Vážně ho nemá hodně rád. Jak to u filmů bývá, nejsou úplně pravdivé, Mike je tam vykreslen jako tlustý nešika, co má štěstí, že mu ukážou, jak hrát fotbal. Tím si zachrání život a dostane se z ghetta na univerzitu. Ve skutečnosti tak bezradný prý nebyl. Navíc chce, aby si ho lidé pamatovali za výkony na hřišti, ne proto, že byl předlohou pro nějaký biják, což naprosto chápu.“

"No co myslíte? Samozřejmě tím Mikea zlobíme, imitujeme některé postavy z toho filmu a on se může zbláznit," přisadil si pravý tackle Mike Remmers.

Původně neměl startovat

V prvotních plánech hlavního trenéra Caroliny Rona Rivery pro play off Oher nefiguroval, zranění Byrona Bella ale poslalo 29letého fotbalistu na plac už v NFC Championship game proti Arizoně. Ještě před Super Bowlem s Oherem vedl rozhovor Cam Newton, quarterback Panthers je pravák, takže tzv. blind side má vlevo. Na místě, kde měl hrát Oher.

Cam Newton vedl s Michaelem Oherem před Super Bowlem motivační hovor Cam Newton vedl s Michaelem Oherem před Super Bowlem motivační hovorFoto ČTK

"Řekl mi, že mě potřebuje, ať se chopím šance," prozradil Oher, který do týmu přestoupil před sezonou z Tennessee, kde mu rozvázali smlouvu kvůli zranění palce. "Řekl mi, že vloni touhle dobou jsem nevěděl, kde budu hrát, nikdo mě nechtěl. A teď se chystám na Super Bowl, ať se připravím," odkryl obsah motivační řeči hvězdy týmu.

"A já musel jen souhlasit, jeden rok jsem byl úplně odepsaný, strachoval se o práci, a teď můžu hrát další finále," těšilo Ohera, který si Super Bowl zahrál i v roce 2013, kdy s Baltimorem porazil San Francisco 49ers 34:31.

Pořádně hořký Super Bowl

A právě v San Francisku se v neděli uskutečnil 50. ročník Super Bowlu, na který ale bude chtít Carolina rychle zapomenout. Ráz utkání naznačila už osmá minuta, kdy byl Newton na svých pěti yardech sražen k zemi, upustil míč a Broncos skórovali touchdown.

Podobná situace se ve zbytku zápasu opakovala ještě pětkrát, což v kombinaci s nulovým útokem Panthers, kteří skórovali nejmíň bodů za celou sezonu, vyústilo v porážku 10:24. Rozmetání nadějí na první titul v historii Caroliny viděli na Levis' Stadium všichni zaměstnanci klubu, majitel Jerry Richardson všem koupil lístky.

Newton, ve druhém poločase místy hrající bez jiskry a tradičního exhibicionismu, byl po zápase extrémně přešlý. "Nevím co říct! Prostě jsme prohráli, skórovali víc bodů, takže je Super Bowl jejich,“ odsekávala hvězda Panthers schovaná pod kapucí novinářům.

"Byl ve stresu, nesedlo mu to," omlouval výkon svého quarterbacka, který v zápase zkompletoval jen 18 ze 41 přihrávek, cornerback Bradley Roby.

Nejlepší trenér Ron Rivera a nejužitečnější hráč základní části Cam Newton si tak na svou první trofej budou muset počkat. Základní část a play off jsou dvě jiné soutěže.

V zámoří sice málokdo pochybuje o tom, že pro Peytona Manninga to byl poslední zápas kariéry, ani po utkání to však hvězdný rozehrávač nepotvrdil
V zámoří sice málokdo pochybuje o tom, že pro Peytona Manninga to byl poslední zápas kariéry, ani po utkání to však hvězdný rozehrávač nepotvrdil

Rajchl a Jantoš v TAK URČITĚ: Vše, co jste ještě nevěděli o Super Bowlu
Video se připravuje ...

Experti o Super Bowlu: Díky němu válcuje americký fotbal ragby
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud