Romana Barboříková
27. února 2015 • 14:30

Příprava O2 Areny na atletické ME vrcholí: Dráhu tvoří 1466 dílů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Halové mistrovství Evropy v pražské O2 Areně bude už za týden v plném proudu. Na vrcholu příprav jsou nejen atleti, ale také organizátoři akce. V libeňské hale je nyní frmol jako v mraveništi a už zítra má být kompletně hotová dráha. „Není prostor pro oddych,“ řekl šéf Českého atletického svazu Libor Varhaník s tím, že dělníci montují důmyslnou skládačku 24 hodin denně.



PRAHA – Bývají tady koncerty českých i zahraničních hvězd, hraje se tady hokej a nyní bude pražská O2 Arena hostit halový evropský šampionát atletů. Aby mělo na 600 atletů kde závodit, museli dát dělníci během tří dnů dohromady 1466 dílů skládačky, která tvoří dráhu pro běhy i technické disciplíny.

Pracovali nepřetržitě, zadání totiž znělo jasně: ve čtvrtek večer musí být dráha postavená, do sobotního večera musí být hotovo kompletně, tedy včetně nalajnování a dalších důležitých věcí. „Není prostor pro oddych, mají zadáno a musejí to postavit,“ prohlásil šéf organizátorů Libor Varhaník.

Samotní atleti si ale na vyzkoušení místa, kde budou bojovat o medaile, ještě počkají. První oficiální trénink je totiž na programu až příští týden ve čtvrtek dopoledne. Večer pak proběhne slavnostní ceremoniál. „Dráhu ale před tím podrobíme zatěžkávacím zkouškám,“ řekl Varhaník. Oproti loňskému testovacímu mítinku dozná dráha menších změn. „Vyslyšeli jsme hlasy atletů a některé úseky rozběhů vypodložíme víc než loni,“ řekl funkcionář. Na rady českých reprezentantů dají organizátoři i v dalších dnech. „Určitě se budeme snažit od atletů získávat informace, takže se s dráhou budou moci seznámit dřív, to by pro mě mohla být výhoda,“ uvedl Varhaník.

Halové mistrovství Evropy v pražské O2 Areně bude už za týden v plném proudu
Halové mistrovství Evropy v pražské O2 Areně bude už za týden v plném proudu

O vrcholnou atletickou akci, která se v Česku koná po 37 letech, je mezi fanoušky zájem. Včera ráno dali organizátoři do prodeje dalších 2000 vstupenek, které se rozprodaly během čtyřiceti minut. „Stále jsou k dispozici V. I. P. vstupenky,“ uvedla mluvčí Českého atletického svazu Karolína Farská.

Divákům se budou v co nejlepším světle snažit předvést hlavně domácí atleti. Konečná nominace bude známa v neděli v 15 hodin. „V tuto chvíli máme 44 závodníků včetně štafet a náhradníků pro štafety. Uvidíme, jestli se ještě do neděle bude někdo pokoušet o nominaci,“ prohlásil včera reprezentační trenér Tomáš Dvořák.

Jednou z hlavních hvězd mistrovství bude na dráze 400 metrů Pavel Maslák . Ten se bude snažit získat zlatou medaili. „Když se to nepovede, budu zklamaný, ale budu rád za každou medaili. Chci dát dvě placky, tedy i se štafetou,“ řekl závodník pražské Dukly, který prý zatím není vůbec nervózní. Napětí ale stoupá u další české naděje vícebojařky Elišky Klučinové. Své ambice však neprozradila. „Ani nevím, kolikátá jsem v tabulkách. Ale ty největší favoritky ještě letos nešly na víceboj, takže uvidíme.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud