Martin Hašek
2. října 2012 • 18:30

Skandál kvůli milionům: Domluvili se Keňané na finiši?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem vítězství keňského maratonce Geoffreyho Mutaie v nedělním berlínském maratonu rostou pochybnosti. Mnoha expertům se zdálo, že jeho tréninkový partner Dennis Kimetto se ve finiši příliš nesnažil. Mutai vyhrál o sekundu, což mu stačilo k prémii v hodnotě půl milionu dolarů.



Byla to jen náhoda, nebo předem domluvený komplot? Geoffrey Mutai a jeho tréninkový partner Dennis Kimetto běželi poslední metry berlínského maratonu rameno na rameno. Mutai si stále udržoval vedení a nakonec vyhrál.

Jediná sekunda před Kimettem mu kromě berlínského vítězství přinesla i jistotu odměny 500 000 dolarů (necelých 10 milionů korun) za vítězství v seriálu World Marathon Majors.

„Mnoha pozorovatelům posledních kroků nedělního berlínského maratonu přišlo něco divně. Závěrečný sprint vůbec nebyl sprintem,“ napsal Peter Gambaccini, komentátor běžeckého webu Runner´s World.

„Mutai získal celkové vítězství ve World Marathon Majors, čímž si vydělal prémii 500 000 dolarů. Chcete spekulovat, proč Kimetto opravdu Mutaie nepředběhl? Právě o tom pár lidí přemýšlí.“

VIDEO: Sporný finiš berlínského maratonu vyvolal řadu diskusí

Série World Marathon Majors byla založena v roce 2006 a sdružuje pět nejvýznamnějších světových maratonů v Bostonu, Londýně, Berlíně, Chicagu a New Yorku. Boduje se prvních pět míst ve čtyřech mratonech za poslední dva roky. Celkový šampion pak získává prémii půl milionu dolarů.

Geoffrey Mutai vloni vyhrál maratony v Bostonu a v New Yorku. Letos ovšem v Bostonu nedokončil a nedostal se kvůli tomu na olympiádu v Londýně. V Berlíně potřeboval Mutai vyhrát, aby měl celkové vítězství jisté. Kdyby skončil druhý, mohl by se ještě před něj dostat krajan Wesley Korir, pokud by vyhrál tuto neděli v Chicagu.

„Závod jsem neviděl, ale ze záběrů se zdálo, že druhý běžec nechal Mutaie vyhrát,“ připustil Isaiah Kiplagat, šéf keňské atletické federace, pro místní deník Capital Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud