Martin Hašek
11. listopadu 2015 • 17:42

Rusky naháněli kvůli dopingu i v Praze. Jedna z nich byla agresivní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco ochozy pražské O2 Areny v březnu bouřily v euforii nad medailovými zážitky Jakuba Holuši a spol., v zákulisí vřel úplně jiný příběh. Vyšetřovatelé pověření nezávislou komisí WADA během pražského halového mistrovství Evropy kontaktovali podezřelé ruské atletky. Zpráva zveřejněná na stránkách WADA obsahuje konkrétní detaily.



Ruské půlkařky Anastasia Bazdyrevová a Jekatěrina Poistogovová zažily během pražského evropského šampionátu mnohem víc adrenalinu než jen při svých závodech na dráze O2 Areny. Zpráva nezávislé komise WADA odhalila, že obě atletky podezřelé z dopingu na základě loňského televizního dokumentu ARD během šampionátu čelily otázkám vyšetřovatelů. A ta setkání se neobešla bez emocí.

„Vyšetřovatelé požádali slečnu Bazdyrevovou o rozhovor, při němž by se vyjádřila k obviněním učiněným proti ní v dokumentu ARD. Slečna Bazdyrevová se začala chovat velmi agresivně a odmítla vstoupit do místnosti pro rozhovory,“ píše se ve zprávě nezávislé komise WADA.

S Jekatěrinou Poistogovovou se vyšetřovatelům vedlo trochu lépe. Atletka s rozhovorem souhlasila a odmítla během něho, že by užívala dopingové látky. Pak však požádala o pauzu kvůli antidopingové zkoušce. Následně se setkala s týmovým lékařem Igorem Gubčenkem a v rozhovoru s vyšetřovateli už nepokračovala.

Obě atletky se přiznaly na tajných nahrávkách

Proti jednání vyšetřovatelů pak protestoval úřadující šéf ruské atletické federace Vadim Zelečenok. „Atleti jsou tady od toho, aby získávali medaile a vydělávali peníze. Tyhle rozhovory ovlivňují jejich výkony,“ stěžoval si.

Obě ruské atletky se na tajně pořízených nahrávkách pro dokument ARD k dopingu přiznaly. Bazdyrevová na nich hovoří o používání zakázané látky parabolan. „Vysvětluje, že s užíváním dopingu skončila devadesát dní před ruským šampionátem, takže se nemusí obávat (pozitivního testu),“ píše se ve zprávě nezávislé vyšetřovací komise WADA. „Také mluvila o vedlejších efektech užívání anabolických steroidů na ostatní a o tom, že ona vedlejší efekty nepocítila.“ Poistogovová se v dokumentu přiznala k užívání pilulek látky oxandrolon a krevního dopingu EPO.

Komisaři českého Antidopingového výboru se během šampionátu s vyšetřovateli WADA setkali. „Věděli jsme o tom. Byli tam naši komisaři, kteří byli určení pro mistrovství Evropy. Najednou se tam setkali i s jinými komisaři, kteří si tam přijeli kvůli jejich sportovcům,“ uvedl Miroslav Dolejš z Antidopingového výboru. „Od našich komisařů jsem zaslechl, že ke spolupráci nedocházelo. Oni si jeli svoji činnost, o mistrovství se nestarali.“

Poistogovová v Praze získala stříbrnou medaili v běhu na 800 metrů, Bazdyrevová byla ve stejné disciplíně diskvalifi kována v semifi nále. Podle vyšetřovací komise se obě závodnice provinily proti antidopingovému kódu WADA a hrozí jim doživotní zákaz činnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud