2. ledna 2012 • 16:28

Veselého si NBA všimla jen kvůli bílému saku. Bude už i hrát?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V rámci komplikovaného nástupu do NBA je tahle zpráva více než příznačná: slavná liga si po týdnu mlčení znovu všimla českého basketbalisty Jana Veselého.



Zpráva ale nezmiňuje stav jeho zraněné kyčle, vyléčení chřipky ani předpoklad, kdy by se měl šestý hráč draftu konečně objevit na soupisce Washingtonu pro zápas.

Oficiální server nba.com upozorňuje, že Veselý chodí v bílém saku a stejně bílých botách, což se podle některých staromódních pravidel považuje v Americe v zimním období za nevhodné.

„Nikdo mu asi neřekl, že to je módní faux pas,“ líčí server s pobavením. Američané si bílé oblečení spojují s příslušností ke společenské smetánce, která si může dovolit špinavý oblek v zimě nenosit do prádelny, ale vyhodit.

Ovšem odstavec o Veselém má ve zprávě k zápasu Washington-Boston (86:94) jenom pár řádků a nic jiného než sako a boty neřeší.

Pozitivní může být snad jen to, že reportér zastihl v bílém vyšňořeného Veselého v šatně Washingtonu, kam přišel před zápasem Wizards proti Bostonu. Je tedy znovu s týmem, se kterým necestoval na dva zápasy ven. Zda však nastoupí dnes v noci v dalším zápase, tentokrát proti Bostonu venku, to zprávy neuvádějí.

„Co jsem s Honzou mluvil, tak včera (v neděli) byl znovu po pauze trénovat s týmem, takže snad by mohl brzo nastoupit. Těžko odhadovat, zda ho trenér pošle na hřiště po jednom nebo dvou trénincích,“ zprostředkoval lepší zprávy Jan Veselý senior, hráčův otec.

Sám na premiéru svého syna čeká. I podle jeho zjištění by zranění kyčle nemělo být vážné, navíc ve Washingtonu se věnuje regeneraci velká pozornost.

„Honza mi líčil, že běhal v takové velké kouli, ve které byl pás, aby mohl běhat a zároveň zraněné místo nezatěžovat. Sám jsem to nikdy neviděl, tak ani nedovedu říct, o co přesně jde.“

Po větší pozornosti, kterou sklidil během přípravného kempu a po prvním zápase, k němuž pro zranění nenastoupil, je Veselý momentálně mimo radar zámořských médií. Jeho oficiální status na listině zraněných hráčů je nadále day-to-day, je tedy možné, že každým dnem se zapojí do zápasů.

Washington má starostí nad hlavu

Při pohledu na dění kolem Wizards je zcela pochopitelné, že nehrající Veselý nedostává tolik pozornosti, jak by se jinak na šestku draftu patřilo. Washington má totiž starostí nad hlavu. Zůstal v NBA jediným bez výhry a každý zápas přináší nějaký exces.

Po tom prvním veřejně napadl kapitán Andray Blatche týmovou taktiku.

V tom druhém rozehrávač John Wall křičel na trenéra, ať jednoho z jeho spoluhráčů „vymete ze hry“.

Jan Veselý na palubovce při tréninku
Jan Veselý na palubovce při tréninku

Ve třetím zápase byl diskvalifikován zkušený Roger Mason, protože kouč Flip Saunders podepsal chybný zápis a Mason na soupisce přebýval. Klub ho „zapomněl“ přeřadit z listiny zraněných na seznam uschopněných.

A konečně čtvrtý duel, zatím poslední prohra s Bostonem, přinesla další domácí rozčarování, bučení publika a znovu výměnu názorů mezi trenérem a hráčem. Tentokrát se Saunders navezl do Walla, od něhož chce větší energii, nasazení a radost ze hry.

„Samozřejmě by bylo lepší, kdyby Washington nějaký zápas už vyhrál. Ale co se party týká, tak na to si Honza vůbec nestěžoval. Naopak říkal, že ostatní kluci jsou mu nápomocni. Dá se to vzít i tak, že může využít šance, přesvědčit trenéra a vybojovat si svoje místo v sestavě,“ popisuje Veselý starší.

Wizards začali sezonu čtyřmi prohrami poprvé od roku 2008. Tehdy ztratili hned prvních pět zápasů v řadě a vyústilo to v jejich nejhorší sezonu, zakončenou ostudnou bilancí 19:63.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud