16. února 2011 • 14:54

Armstrong se zase loučí, teď prý už nadobro

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný americký cyklista Lance Armstrong znovu oficiálně ukončil aktivní kariéru, tentokrát prý však již opravdu nadobro. Devětatřicetiletý sedminásobný vítěz prestižní Tour de France peloton opustil již v roce 2005 po sedmém triumfu na Tour, ale tři roky poté se k cyklistice vrátil.



Armstrong tak zároveň končí snahu o dobytí osmého titulu, s níž kariéru znovu nastartoval. "Ale nikdy neříkej nikdy," řekl v úvodu svého úterního rozhovoru s agenturou AP. "Dělám si legraci," ubezpečila vzápětí jedna z největších postav cyklistické historie.

Ohlédl se také za svými dvěma ostře sledovanými pokusy znovu vyhrát Tour de France. "Nemohu říci, že bych čehokoliv litoval," ujistil Armstrong, jenž svých předchozích vavřínů dosáhl po sobě v letech 1999 až 2005.

V roce 2009 byl pak relativně blízko - skončil celkově třetí. "Byl to skvělý závod. Opravdu jsem si myslel, že bych mohl dosáhnout na další vítězství. Zařadil jsem se k ostatním a dojel třetí," připomněl. Loni už se mu tak nevedlo, skončil až třiadvacátý. "Ale ani toho nelituji. Byly tam pády, problémy s kolem, to jsou věci mimo moji kontrolu," vysvětlil Armstrong.

Hlavními důvody jeho nynějšího rozhodnutí je touha mít větší možnost věnovat se rodině a zároveň nebýt tolik pronásledovaný. Armstrong si navíc uvědomuje, že s přibývajícím věkem má i fyzické limity, byť prý bude závodění postrádat. Chybět mu ale podle jeho slov nebude tréninkový režim nastavený na 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu a 365 dnů v roce.

Lance Armstrong
Lance Armstrong

Vedle dobytí osmého titulu z Tour se Armstrongovi zatím příliš nepodařilo ani to, aby zažehnal spekulace ohledně možnosti, že si během své bohaté kariéry vypomáhal dopingem. Na důkaz "čistoty" svých výkonů během návratu přitom zveřejňoval výsledky svých krevních testů na internetu.

Faktem zůstává, že po nařčení bývalého vítěze Tour de France z roku 2006 Floyda Landise, který v dopingové síti uvízl a posléze byl titulu zbaven, je Armstrongova kariéra stále předmětem federálního vyšetřování. To sice stále probíhá, ale výsledek je prý ještě hodně daleko.

Samotný Armstrong přitom sám sebe označil za nejčastěji testovaného sportovce planety během své kariéry, užívání nedovolených látek vždy rázně popíral a ze všech testů vyšel z čistým štítem. "Nemohu nijak kontrolovat, jak vyšetřování probíhá. Proto jsem si najal lidi, aby mi s tím pomohli. Snažím se jen, aby mě to nijak neotravovalo. Vím, co vím, a vím, co jsem dělal, nebo ne. Na tom se nic nemění," prohlásil Armstrong.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud