27. června 2015 • 13:20

Judista Krpálek je na Evropských hrách v Baku už ve finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judista Lukáš Krpálek má jistou medaili z Evropských her v Baku. V kategorii do 100 kilogramů postoupil do finále, když v semifinále porazil Francouze Cyrilla Mareta držením v posledních vteřinách, a bude zároveň obhajovat titul mistra Evropy. Jeho soupeřem bude zkušený Nizozemec Henk Grol, kterého Krpálek porazil jen jednou z pěti duelů, ve finále ME 2013.



Judisté totiž v Baku zároveň bojují o tituly z evropského šampionátu, na němž čtyřiadvacetiletý Krpálek útočí na třetí zlato za sebou. "Motivace vyhrát je obrovská. Když vynechám Rinera, tak se ještě nikomu nepovedlo třikrát za sebou vyhrát mistra Evropy. Dám do toho všechno, aby se mi to povedlo. Bude to těžké, ale namotivovaný jsem hodně," řekl Krpálek po postupu do finále.

Legendární francouzský judista Teddy Riner vyhrál sedmkrát za sebou mistrovství světa, na kontinentálním šampionátu zvítězil čtyřikrát, při všech svých startech. Dvakrát triumfoval i na olympijských hrách a pět let neprohrál.

Krpálek za úspěchem v Baku vykročil výhrou nad mistrem světa z roku 2013 a domácím favoritem Elchanem Mammadovem, kterého porazil na ipon. "Měl jsem z toho trošku obavy, ale byl jsem hodně nahecovaný. Chtěl jsem ho v domácím prostředí porazit a dokázat, že dobré judo je i v jiných zemích než Ázerbájdžánu a Gruzii. Vyhrál jsem a docela jsem ho i přejel," uvedl Krpálek, jenž ale zároveň přiznal, že nečekal, že mu duel vyjde až tak dobře.

Ve čtvrtfinále s Tomou Nikiforovem musel vydržet na tatami celých pět minut. Jeho neoblíbený soupeř totiž odrážel všechny pokusy o chvaty a držení, nakonec tak rozhodl jediný trest, který Belgičan dostal za pasivní obranu. "Loni jsem s ním jednou prohrál. Je to šikovný judista, který má velkou naději být hodně dobrý," ocenil Nikiforova. "Nebylo to jednoduché. Dělal útoky, které nemám úplně rád. Byl to taktický boj a nakonec jsem vyhrál," oddechl si Krpálek.

V boji o finále narazil český reprezentant na Mareta, kterého loni v semifinále ME rovněž porazil, předchozí dva vzájemné zápasy ale prohrál. I tentokrát byl duel vyrovnaný, půl minuty před koncem však Maret dostal trest a musel začít riskovat. Toho Krpálek v závěru využil, přešel do úspěšného držení a vyhrál na ipon.

"Jsem rád, že jsem se vrátil do závodní formy, a doufám, že vydrží až do olympiády a tam přijde velká medaile," řekl Krpálek, jenž vynechal podstatnou část minulé sezony kvůli operaci kolena.

Dalším třem českým judistům, kteří dnes v Baku nastoupili, se nedařilo. V kategorii do 90 kg prohrál Alexandr Jurečka s Ukrajincem Quedjauem Nhabalim a David Klammert s Dmitrijem Gerasimenkem ze Srbska. Michal Horák nestačil v prvním kole váhy nad 100 kg na Izraelce Ora Sassona.

Plavec Marek Osina postoupil šestým časem do odpoledního finále polohového závodu na 400 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud