20. července 2014 • 21:46

Házenkáři dostali těžké soupeře. Na MS vyzvou olympijské finalisty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři se na mistrovství světa v příštím roce utkají s oběma finalisty posledních olympijských her Francií a Švédskem, Alžírskem, Egyptem a Spojenými arabskými emiráty. Rozhodl o tom dnešní los v dějišti šampionátu Kataru.



Outsiderem skupiny jsou Spojené arabské emiráty, naopak jasným favoritem jsou vládci světové házené posledních let Francouzi, na které svěřenci nových českých trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa narazí i v kvalifikaci mistrovství Evropy v roce 2016.

Výběr galského kohouta po skvělých výkonech vyhrál v lednu evropský šampionát v Dánsku, opanoval minulé dvě olympiády a dva z posledních tří světových šampionátů.

Mimořádně těžkým soupeřem bude i Švédsko, které ve finále předloňských olympijských her v Londýně podlehlo Francii o jediný gól. Na minulém MS Švédové nestartovali, v roce 2011 ale obsadili čtvrtou příčku. Na letošním Euru skončili sedmí, český tým byl patnáctý. Nepříjemný bude i africký šampion Alžírsko.

Cílem českého celku je postup ze skupiny. "Mám radost, že je to skupina, ze které máme možnost postoupit. Favorit je jasný - Francie, outsider jsou Spojené arabské emiráty. O zbylá tři postupová místa se popereme my, Švédsko, Alžírsko a Egypt," řekl novinářům reprezentační manažer Karel Nocar, který se zúčastnil losování v Dauhá.

"Musíme do toho jít s veškerým respektem, pokorou a prací, abychom tyhle soupeře zvládli a dostali se dál. Myslím, že je to v silách našeho týmu, z toho pohledu spokojenost," dodal Nocar.

Český výběr bude startovat na světovém šampionátu poprvé od roku 2007. Účast si vybojoval po famózním obratu v červnové baráži proti Srbsku, když v domácí odvetě dokázal smazat osmigólové manko z prvního utkání.

Šampionát se hraje v Kataru od 15. ledna do 1. února příštího roku. Ze čtyř šestičlenných skupin postoupí vždy první čtyři celky do osmifinále.

Podle Nocara bude šampionát v netradiční destinaci velkolepý. "Myslím, že nás tady čeká něco, co házená asi ještě nezažila. Katar chce tímhle katapultovat házenou do fotbalového světa. Co se týká zázemí, hotelů a dalších věcí jako fitness a wellness či stravování, vše bude na top úrovni. Jen jsem trochu zvědav, jak zvládnou organizaci," uvedl Nocar.

Složení základních skupin MS 2015:

Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Katar, Bělorusko, Brazílie, Chile.

Skupina B: Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Rakousko, Tunisko, Írán.

Skupina C: Francie, Švédsko, Alžírsko, ČR, Egypt, Spojené arabské emiráty.

Skupina D: Dánsko, Polsko, Rusko, Argentina, Bahrajn, Německo.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud