15. června 2017 • 20:17

Chyběly sekundy! Makedonci jen remizovali, Češi musí o ME ještě bojovat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři budou o postup na mistrovství Evropy v příštím roce v Chorvatsku bojovat až do nedělního posledního zápasu kvalifikace v Makedonii. Balkánský soupeř dnes jen remizoval na Ukrajině 27:27 a nezajistil na dálku národnímu týmu s předstihem účast na závěrečném turnaji.



Český celek po středeční domácí výhře 27:24 nad Islandem potřeboval k tomu, aby už před nedělním závěrem kvalifikace slavil postup, vítězství Makedonie. Dlouho to vypadalo, že se reprezentantům přání splní.

Favorit vedl po půli 18:14, po pauze dokonce zvýšil na rozdíl pěti branek, ale bojovní Ukrajinci v poslední minutě srovnali. V závěrečných sekundách mohl při přesilovce strhnout výhru na makedonskou stranu Manaskov, ale z křídla gólmana neprostřelil.

Češi tak zatím nemohou slavit, přesto jsou v solidní pozici. S šesti body vedou tabulku o bod před Makedonií a Ukrajinou, další bod pak ztrácí poslední Island.

Pokud Seveřané v posledním kole potvrdí roli favoritů a doma neprohrají s Ukrajinou, udrží český celek vzhledem k lepší vzájemné bilanci s oběma soupeři postupové druhé místo bez ohledu na to, jaký výsledek uhraje v Makedonii.

V případě, že by Ukrajina na Islandu nečekaně zvítězila, potřeboval by národní tým k uhájení druhé pozice v Makedonii neprohrát. V úvodním vzájemném duelu Češi porazili doma balkánského rivala 35:28.

I kdyby se reprezentanti po nedělním programu propadli na třetí místo, nemusí to ještě nutně znamenat konec postupových nadějí. S šesti body a dobrým skóre by totiž měli šanci stát se nejlepším celkem z třetích míst, který si rovněž zajistí účast na šampionátu.

Češi chyběli na posledním evropském i světovém šampionátu a v obou případech jim vystavila stopku na závěrečný turnaj porážka v posledním kvalifikačním utkání v Makedonii, které je čeká i nyní. Naposledy si reprezentanti na velké akci zahráli v roce 2015 na MS v Kataru.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů:

Ukrajina - Makedonie 27:27 (14:18).

1. ČR 5 3 0 2 141:128 6
2. Makedonie 5 2 1 2 141:138 5
3. Ukrajina 5 2 1 2 126:134 5
4. Island 5 2 0 3 129:137 4

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud